Tuesday, August 16, 2022
27.1 C
Brunei

Operasi pemberian dos penggalak di Labuan dilanjutkan

-

LABUAN, 12 JAN – Waktu operasi pemberian suntikan dos penggalak di Labuan dilanjutkan sehingga 8 malam, berbanding 5 petang sebelum ini, dari Isnin hingga Jumaat, bermula 10 Januari lepas.

Pengarah Jabatan Kesihatan Labuan Dr Ismuni Bohari berkata lanjutan waktu operasi itu (8 pagi hingga 8 malam) bagi membantu mempercepat proses pemberian dos penggalak dan kemudahan jadual fleksibel kepada mereka yang bekerja.

“Kami telah memindahkan pusat pemberian vaksin penggalak dari Klinik Kesihatan Membedai ke Kompleks Darul Kifayah pada 29 Disember (tahun lepas), susulan peningkatan jumlah mereka yang menerima janji temu untuk suntikan vaksin.

“Setelah melihat peningkatan jumlah itu, kami memutuskan untuk melanjutkan waktu operasi pada hari bekerja,” katanya kepada Bernama hari ini.

Beliau berkata pusat pemberian dos penggalak di Darul Kifayah juga dibuka pada Sabtu bermula 8 pagi hingga 4 petang.

Dr Ismuni berkata sejumlah 22,936 golongan dewasa telah menerima suntikan dos penggalak daripada jumlah keseluruhan 72,000 orang dewasa yang layak menerima suntikan dos penggalak setakat 11 Januari.

Katanya, purata yang mengunjungi pusat pemberian vaksin adalah sekitar 800 hingga 1,000 orang setiap hari.

Pengerusi Jawatankuasa Petugas Khas Imunisasi COVID-19 (CITF) Rithuan Ismail berkata pemberian dos penggalak akan dipercepatkan berikutan kemunculan varian baharu Omicron di pulau itu. – Bernama

Petugas penjagaan kesihatan menjalankan tugas di pusat pemberian vaksinasi (PPV) di Kompleks Darul Kifayah MAIWP Labuan, semalam. – Bernama
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -