Operasi Pulih: Masih ada yang ambil ringan

Oleh Syahmi Hassan
Gambar serahan Kementerian Kesihatan & PPDB

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 NOV – Masih ada yang memandang ringan arahan untuk teranah di rumah apabila sembilan pelanggaran arahan telah didapati semasa Operasi Pulih yang dijalankan di seluruh negara dari 8 malam hingga 4 pagi tadi dan telah dikenakan denda kompaun.

Lima daripadanya adalah pelanggaran arahan untuk berada di rumah, menurut Mente-ri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar semasa sidang media harian di Kementerian Kesihatan, hari ini.

Manakala itu, empat kesalahan yang lain adalah kesalahan tidak mempunyai aplikasi BruHealth iaitu dua kesalahan, dan dua kesalahan tidak memakai pelitup muka.

Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) dalam kenyataan yang dikeluarkan pula menyatakan, daripada jumlah pelanggaran arahan tersebut, tujuh kesalahan telah didapati di Daerah Brunei dan Muara, dan dua lagi kesalahan telah didapati di Daerah Belait.

PPDB turut menjelaskan bahawa penularan pandemik wabak COVID-19 yang dialami global perlu dijadikan pengajaran kepada semua pihak agar sentiasa lebih bersedia dan saling bersatu hati dalam menghadapi pelbagai cabaran yang bakal mendatang.

Masing-masing perlu memainkan peranan, sama ada secara individu dan secara kolektif kerana implikasi virus bergantung kepada cara bertindak dan cara menanganinya dengan lebih disiplin dan efisien, jelas kenyataan tersebut.

Sesuai dengan keadaan negara menuju kepada fasa pemulihan, PPDB menggesa masyarakat awam untuk tidak bersifat ampuh dan longgar serta akan sentiasa utuh dalam menitikberatkan saranan Kementerian Kesihatan dari aspek amalan penjagaan kesihatan, mematuhi arahan-arahan kawalan pergerakan dan kerjasama semua pihak dalam mengikuti garis panduan amalan langkah pencegahan wabak COVID-19.

Sehubungan itu, PPDB selaku teraju dalam penguatkuasaan bersama agensi yang lain menggesa kesemua pihak untuk sentiasa berganding bahu, menggembleng tenaga dengan segala kepakaran yang ada untuk sentiasa mempersiapkan negara dengan daya ketahanan yang tinggi dalam segala aspek.