Operasi sepadu catat 55 kesalahan

Oleh Yusrin Junaidi
Gambar serahan PPDB

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 MEI – Sebanyak 55 kesalahan telah didapati dalam Operasi Sepadu Sekatan Jalan Raya yang dijalankan di kawasan Jalan Utama Mentiri hala ke Lebuh raya Muara-Tutong, baru-baru ini.

Operasi dijalankan oleh Jabatan Siasatan dan Kawalan Lalu Lintas (JSKLL), Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) dengan kerjasama Jabatan Kastam dan Eksais Diraja (JKED), Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK) serta Biro Kawalan Narkotik (BKN) dengan diketuai oleh Ketua Unit Penguat-kuasaan JSKLL, Timbalan Penguasa Polis (DSP) Ang Lay Bee.

Dalam operasi berkenaan, sebanyak 50 kes kompaun dan tiga kes doket telah dikeluarkan oleh JSKLL manakala itu, BKN mencatatkan dua kes.

Sekatan yang bermula sekitar pukul 9 malam tersebut telah melibatkan seramai 62 orang pegawai dan anggota dari kesemua agensi penguat kuasa undang-undang.

Antara lain tujuan operasi adalah bagi meningkatkan disiplin masyarakat mengenai perundangan serta meningkatkan kepercayaan masyarakat secara positif terhadap agensi penguatkuasaan undang-undang dalam melaksanakan tugasan untuk sama-sama mewujudkan keamanan, keselamatan dan kesejahteraan negara.

Di samping itu juga, pihak PPDB mengingatkan pengguna jalan raya agar sentiasa berwaspada dan berhati-hati apabila menggunakan jalan raya, sentiasa beringat untuk mengutamakan keselamatan pada setiap masa agar tidak lalai dan memberi tumpuan ketika memandu kenderaan bagi mengelakkan terjadinya kemalangan jalan raya.

Anggota polis ketika menjalankan sekatan jalan raya.
Anggota penguat kuasa membuat catatan semasa operasi bersepadu itu.