Ops Langis: 7 diperiksa di tapak binaan

Oleh Nurdiyanah R.

BELAIT, 17 JUN – Seramai tujuh orang lelaki warga asing yang bekerja di salah sebuah projek pembinaan rumah di kawasan Jalan Negara, Daerah Belait telah diperiksa dalam Operasi Langis 72/2021 yang dijalankan oleh Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang, Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK), cawangan Daerah Belait, pagi tadi.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan JIPK Kuala Belait, hasil pemeriksaan yang dijalankan oleh empat orang pegawai JIPK tersebut, seorang lelaki warga asing telah ditahan bagi siasatan selanjutnya di bawah Akta dan Peraturan Imigresen Penggal 17 kerana gagal mengemukakan pas imigresen yang sah.

Justeru itu, ketua pegawai imigresen Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang JIPK Kuala Belait dalam kenyataan itu menyarankan bagi meningkatkan aktiviti penguatkuasaan di negara ini dengan melaksanakan pemantauan, operasi dan pemeriksaan secara berterusan berpandukan kepada maklumat yang ada sama ada secara bersendirian atau bersama dengan agensi penguatkuasaan yang lain.

Penguatkuasa undang-undang JIPK ketika membuat pemeriksaan ter-hadap warga asing di sebuah projek pembinaan rumah di kawasan Jalan Negara, Daerah Belait, kelmarin. – Gambar serahan JIPK Kuala Belait.