Ops Pumpung: 3 warga asing ditahan

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 OKT – Tiga orang warga asing, dua perempuan dan seorang lelaki, telah ditahan dalam Operasi Pumpung yang dijalankan oleh Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK), di sebuah kedai menjual alat perkakas serta pasar buah-buahan dan sayur-sayuran di Mukim Sengkurong, baru-baru ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan JIPK, warga asing yang ditahan berkenaan diperiksa kerana dipercayai menyalahgunakan syarat-syarat pas imigresen di bawah Akta dan Peraturan Imigresen Penggal 17. Ketiga-tiga mereka dibawa ke Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang JIPK untuk siasatan dan tindakan selanjutnya.

Pihak JIPK turut mengeluarkan dua surat panggilan kepada majikan pekerja berkenaan untuk melaporkan diri bagi membantu siasatan. Kenyataan menekankan, dalam usaha meningkatkan aktiviti penguatkuasaan di negara ini, JIPK akan sentiasa melaksanakan secara berterusan pemantauan, operasi dan pemeriksaan berpandukan kepada maklumat yang ada sama ada secara bersendirian atau bersama agensi penguatkuasaan yang lain.

Pegawai penguatkuasa undang-undang semasa menjalankan operasi tersebut di Mukim Sengkurong. – Gambar serahan JIPK