Thursday, June 8, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Ops Sepadu: 5 kesalahan dikesan

  Oleh Yusrin Junaidi

  TEMBURONG, 24 APRIL – Lima kesalahan telah didapati dalam Operasi Sepadu Pencegahan Jenayah yang menyasarkan beberapa rumah penginapan dan kediaman di kawasan Kampung Belais, Daerah Temburong, awal pagi tadi.

  Operasi yang bermula pukul 2 pagi itu diketuai oleh Pegawai Siasatan Jenayah Daerah Polis Temburong, Penolong Penguasa Polis (ASP) Muhd Ajib bin Haji Ahmad Awal.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB), hasil daripada operasi berkenaan, satu kesalahan dicatatkan di bawah akta ugama dan siasatan telah diambil alih oleh Bahagian Penguatkuasaan Ugama (BPU) Daerah Temburong manakala itu, empat kesalahan di bawah Akta Penyalahgunaan Dadah dengan penyiasatan kes diambil alih oleh pihak Biro Kawalan Narkotik (BKN) Cawangan Daerah Temburong.

  Operasi tersebut telah melibatkan pegawai dan anggota Daerah Polis Temburong, PPDB bersama beberapa jabatan penguat kuasa undang-undang yang lain terdiri daripada BKN dan BPU Daerah Temburong.

  PPDB serta agensi penguatkuasaan yang lain juga menasihatkan orang ramai untuk sentiasa memberikan bantuan dan kerjasama tanpa jemu dalam perkongsian maklumat bagi mengelakkan sebarang kejadian-kejadian yang tidak diingini berleluasa tanpa sebarang pembendungan dan pembanterasan yang sewajarnya.

  Pegawai penguat kuasa semasa menjalankan pemeriksaan yang menyasarkan rumah penginapan dan kediaman di kawasan Kampung Belais, kelmarin.- Gambar serahan PPDB
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia haram simbol Nazi

  SYDNEY, 8 JUN - Australia pada hari Khamis mengumumkan ia akan melarang pameran awam simbol Nazi, ketika negara itu bergumul dengan kumpulan kecil ekstremis...
  - Advertisment -