Ops terjah kesan pelbagai kesalahan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 OKT – Pelbagai kesalahan telah dikesan dalam Ops Bersepadu Terjah 124/2020 yang diketuai oleh Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang, Jabatan Bandaran Bandar Seri Begawan (BSB), hari ini.

Operasi bersepadu yang menyasarkan Pasar Gadong berkenaan turut melibatkan penguat kuasa Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK), Jabatan Buruh dan Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB).

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Bahagian Penguatkuasaan Undang-Undang, Jabatan Bandaran BSB, di sini, semasa operasi itu, pihak JIPK mendapati seorang suspek disyaki melanggar Peraturan 9 (4) menyalahgunakan pas lawatan sosial, seorang lagi disyaki melanggar Peraturan 15 (2) menyalahgunakan pas kerja yang diberikan dan tiga orang dipercayai tidak melakukan pekerjaan sepertimana yang tercatat dalam pas kerja.

Manakala itu, Jabatan Buruh telah mendapati empat orang lelaki warganegara Indonesia masing-masing berjawatan sah sebagai pemandu, buruh binaan, buruh ternakan ikan dan nelayan melakukan pekerjaan menjual ikan dan menjaga bangku serta berjual nasi.

Hasil pemeriksaan pasukan penguatkuasaan Jabatan Buruh telah mendapati beberapa kesalahan di bawah Perintah Pekerjaan 2009 iaitu majikan dipercayai melakukan kesalahan tidak memberikan cuti rehat sehari dalam seminggu, penempatan pekerja tidak mengikut kebenaran Lesen Pekerja Asing (LPA) serta penyalahgunaan jawatan.

Pegawai-pegawai penguat kuasa membuat pemeriksaan semasa Operasi Bersepadu Terjah 124/2020. – Gambar serahan Jabatan Bandaran BSB

Bagi kesalahan itu, jika sabit kesalahan Jabatan Buruh akan mengambil tindakan denda kompaun.

Penyewa-penyewa bangku berkenaan disyaki melakukan kesalahan penyalahgunaan syarat sewa bangku Jabatan Bandaran BSB iaitu menggunakan khidmat warga asing bagi Bangku yang hanya dikhususkan bagi Warga Bumiputra dan Penduduk Tetap yang berdaftar sahaja.

Kenyataan juga menyatakan bahawa operasi-operasi seumpamanya telah pun dilaksanakan sebelumnya dengan menumpukan kepada aset-aset Jabatan Bandaran BSB yang lain seperti Kompleks Tamu Kianggeh, tamu selera, pusat komersial dan perdagangan bumiputra melalui kaedah-kaedah mediasi sebelum kaedah ultimatum dilaksanakan.

Kenyataan menekankan, pihak Jabatan Bandaran BSB tidak akan teragak-agak dalam mengambil tindakan terhadap penyewa-penyewa yang masih gagal mematuhi arahan berkenaan dengan membatalkan sewa bangku atau apa jua jenis premis akibat daripada gagal menghormati syarat, peraturan dan undang-undang berkaitan.

Orang ramai terutama penyewa-penyewa dan peniaga-peniaga adalah diperingatkan untuk tidak menyalahgunakan kemudahan dan bantuan yang disediakan oleh pihak kerajaan, terutama untuk rakyat tempatan.

Para peniaga turut diperingatkan supaya sentiasa mematuhi akan peraturan pihak-pihak berkuasa di Negara Brunei Darussalam bagi memastikan kerukunan dan keselamatan negara terjamin.

Sebarang aduan dan perkongsian maklumat yang berkaitan boleh disalurkan terus ke talian e-Darussalam 123, e-mel [email protected], laman sesawang www.123.gov.bn dan WhatsApp di talian 8333123.