Saturday, February 4, 2023
26.3 C
Brunei

-

Ops Tumpas: Tujuh warga asing ditahan

Oleh Ak Zaki Kasharan
Gambar serahan JIPK

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 JUN – Tujuh orang warga asing telah ditahan dalam dua Operasi Tumpas yang dijalankan oleh Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK) Bandar Seri Begawan secara berasingan, pagi kelmarin dan tengah malam tadi.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan JIPK, Operasi Tumpas JIPK 39/2022 yang dijalankan pagi kelmarin menyasarkan projek penambahbaikan rumah di Mukim Berakas A di mana tujuh pegawai penguat kuasa memeriksa sebuah rumah persendirian yang sedang dalam proses penambahan yang dilakukan oleh warga asing.

Hasil pemeriksaan yang dibuat ke atas warganegara asing tersebut, dua lelaki warganegara asing telah ditahan dan dibawa ke Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang, JIPK atas kesalahan di bawah Akta dan Peraturan Imigresen Penggal 17 iaitu bekerja menggunakan jaminan pas lawatan dan seorang lagi juga dipercayai tinggal lebih masa.

Sementara itu, Operasi Tumpas JIPK 40/2022 yang dijalankan tengah malam tadi menyasarkan rumah-rumah dan bilik sewa di Mukim Pengkalan Batu, Mukim Kianggeh dan Mukim Lumapas.

Hasil operasi itu, lima lelaki warga asing ditahan atas beberapa kesalahan di bawah Akta dan Peraturan Imigresen Penggal 17 iaitu tinggal lebih masa setelah pas imigresennya mansuh, melindungi pesalah imigresen, masuk ke negara ini secara tidak sah, bekerja menggunakan jaminan pas lawatan, dan bekerja tidak mengikut apa yang tercatat dalam pas kerjanya.

Manakala itu, dua lelaki warganegara asing telah diarah melaporkan diri ke Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang JIPK.

Sehubungan itu, JIPK mengingatkan kepada orang ramai bahawa memberi pekerjaan atau mengaji mana-mana pesalah imigresen adalah menjadi kesalahan yang mana boleh diambil tindakan undang-undang.

Ke arah aktiviti penguatkuasaan, jabatan berkenaan mengalu-alukan orang ramai bagi sama-sama memberikan maklumat berhubung pesalah imigresen dengan menghubungi hotline JIPK di talian 8734888 dan 8753888 yang mana sebarang maklumat dan nama pemberi maklumat akan dirahsiakan sepenuhnya.

Antara lelaki warga asing yang ditahan semasa Operasi Tumpas JIPK 39/2022 dan JIPK 40/2022 yang diadakan baru-baru ini.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -