Friday, December 1, 2023
24.9 C
Brunei

  -

  Orang utan dipaksa berhenti merokok

  5 tahunJAKARTA, 14/15 Julai 2012 – Seekor orang utan yang menjadi tarikan utama di sebuah zoo di Indonesia kerana gemar menghisap rokok akan dipaksa meninggalkan ketagihan itu.

  Penyelaras Pusat Perlindungan Orang Utan, Daniek Hendarto, berkata pengunjung zoo mula melemparkan rokok yang siap dinyalakan ke kandang orang utan betina itu ketika ia baru berusia lima tahun.

  Disebabkan amalan itu, orang utan bernama Tori, kini berusia 15 tahun, mula ketagih menghidap rokok.

  Menurut Daniek, pihaknya bekerjasama dengan pengurusan untuk memindahkan Tori ke sebuah pulau terletak di tengah tasik zoo berkenaan.

  “Dengan cara itu, Tori tidak lagi dapat bekalan rokok daripada pengunjung ,” katanya.

  Menurut Daniek, disebabkan orang utan amat mudah meniru perbuatan manusia, ibu bapa Tori juga merokok. Berita mengenai Tori tersebar pantas 10 tahun lalu, sekali gus mendorong orang ramai mengunjungi Zoo Taru Jurug di Solo.

  Sementara menunggu kelulusan daripada pentadbiran zoo terbabit, Tori kini ditempatkan di sebuah kandang khas dan menjalani terapi untuk mengekang ketagihannya, jelas Daniek lagi.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...