Organisasi Jerman saksi upacara bersejarah

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 FEB – Upacara Perhimpunan Agung Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-36 yang berlangsung di Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien di ibu negara, kelmarin, bukan sahaja dimeriahkan dengan kehadiran ribuan rakyat dan penduduk negara ini malah warga asing tidak melepaskan peluang menyaksikan upacara bersejarah berkenaan.

Kumpulan Vision Peace Foundation dari Jerman adalah antara warga asing yang turut turun padang menyaksikan acara perbarisan lalu.

Persatuan berkenaan merupakan sebuah organisasi swasta yang ditubuhkan selaku payung untuk memperluas visi keamanan dunia dan mengusahakan pelbagai projek global dalam bidang pendidikan, pemuliharaan alam sekitar, perlindungan haiwan dan tumbuhan, pemahaman antarabangsa dan sokongan orang yang memerlukan.

Keberadaan organisasi berkenaan di Negara Brunei Darussalam adalah sebahagian daripada lawatan mereka ke seluruh dunia dengan membawa misi keamanan dan memberikan sokongan serta galakan berterusan untuk projek-projek yang diungkayahkan.

Mereka akan menjelajahi sebanyak 100 buah negara selama dua tahun dan mengadakan 100 kongres kedamaian.

Kumpulan Vision Peace Foundation turut menyaksikan Upacara Perhimpunan Agung Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-36, kelmarin.