Padah berjabat tangan

BERLIN, 5 MEI – Bekas penyerang Chelsea, Salomon Kalou digantung oleh kelab Jerman, Hertha Berlin selepas memuat naik video menunjukkan dia tidak melakukan penjarakan sosial bagi menghindari COVID-19 dengan berjabat tangan bersama rakan sepasukan.

Dalam video di Facebook miliknya, Kalou, 34, berjabat tangan dengan pemain Hertha dan kakitangan kelab yang kemudiannya dikritik Liga Jerman dengan pihak pengurusan itu menetapkan kriteria ketat dalam aspek kebersihan dalam usaha memulakan kembali musim yang tergendala.

“Gambar Salomon Kalou dari dalam bilik persalinan jelas tidak boleh diterima,” kata Liga Bolasepak Jerman (DFL) dalam satu kenyataan.

Hertha berkata mereka sudah menggantung pemain antarabangsa Ivory Coast itu ‘serta merta.’

Kalou, yang menang Liga Perdana bersama skuad Blues pada 2010, memohon maaf atas tindakan berkenaan dan berkata dia sepatutnya lebih sedar selepas terbabit dalam projek kesihatan di negaranya.

Gambar fail pada 20 September 2017 menunjukkan reaksi Kalou ketika meraikan jaringan pada perlawanan antara Hertha dan Bayer 04 Leverkusen di Berlin. Kalou digantung selepas memuat naik video menunjukkan dia tidak melakukan penjarakan sosial bagi menghindari COVID-19 dengan berjabat tangan bersama rakan sepasukan – AP

“Saya mohon maaf jika kelakuan saya memberikan gambaran saya tidak serius mengenai koronavirus. Saya mohon maaf,” katanya.

“Sebenarnya ia sebaliknya, kerana saya amat bimbang mengenai rakyat di Afrika kerana kemudahan kesihatan di sana tidak sebagus Jerman.

“Saya tidak terlalu memikirkan mengenai perkara itu,” tambahnya.

Bundesliga, yang dijangka akan menyambung semula musimnya pada 16 Mei, berkata kelmarin ujian secara beramai-ramai terhadap pemain dan anggota kakitangan telah mencatatkan 10 kes diuji postif COVID-19.

Kebanyakan perlawanan sukan termasuk bola sepak, tenis, golf dan sukan utama lainnya di seluruh dunia telah digantung buat sementara waktu berikutan penularan wabak COVID-19 yang telah mengorbankan ratusan jiwa di seluruh global ketika ini.

Meski terpaksa menanggung beberapa kerugian dan melakukan inisiatif untuk mengurangkan gaji pemain dan kakitangan, semua kelab sukan kini akur dengan keputusan itu di tengah-tengah usaha mengekang virus. – AFP