Padah bina stor tanpa kebenaran

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 MEI – Dua buah stor penyimpanan barang di Kampung Rimba, Mukim Gadong diarahkan menghentikan kegiatan mereka dan merobohkan bangunan tambahan kerana menjalankan perusahaan dan membina bangunan tambahan tanpa kebenaran.

Menurut kenyataan Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (JPBD), Kementerian Pembangunan yang dikeluarkan di sini hari ini, kedua-dua perusahaan telah melanggar peraturan Bab 23 (2), Perintah Perancangan Bandar dan Desa, 2015 (TCPO) iaitu menjalankan kegiatan perusahaan dan membina bangunan tambahan tanpa kebenaran.

Stor penyimpanan barangan itu dijalankan dan dibina di atas dua lot tanah untuk kediaman yang tidak sesuai digunakan untuk tujuan penyimpanan. Sementara binaan tambahan tanpa kebenaran melibatkan garis bangunan yang digunakan sebagai stor simpanan bahan binaan itu telah menjejaskan kesejahteraan dan kebersihan kawasan terbabit. Melalui pemantauan berterusan oleh Autoriti Perancangan, pemilik telah mematuhi arahan pihak berkuasa pada April 2022 dengan menghentikan kegiatan, merobohkan bangunan tambahan tanpa kebenaran dan membersihkan kawasan tersebut.

Sehubungan itu, JPBD mengingatkan orang ramai untuk mematuhi undang-undang perancangan khususnya Bab 23 TCPO yang memperuntukkan tiada seorang pun boleh melaksanakan pemajuan atas tanah, memecah atau menyatukan mana-mana tanah atau melaksanakan apa-apa kerja di dalam suatu kawasan pemuliharaan tanpa kebenaran. Kegagalan mematuhi peraturan itu boleh dikenakan denda seperti mana di dalam Bab 23 (6) iaitu tidak melebihi $200,000 dan dalam hal kesalahan yang berterusan dikenakan suatu denda tambahan tidak melebihi $10,000 bagi setiap hari selama mana kesalahan itu berterusan selepas disabitkan.

Gambar atas menunjukkan bangunan asal stor dan gambar bawah memperlihatkan kawasan lapang setelah stor itu dirobohkan. – Gambar serahan JPBD