Friday, October 7, 2022
21.8 C
Brunei

Padah cuba culik budak perempuan

-

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 APRIL – Lelaki tempatan, 32, dipenjara lima tahun kerana percubaan menculik seorang kanak-kanak perempuan dan mengambil dadah.

Mohammad Firdaus bin Yunus mengaku bersalah terhadap pertuduhan yang dikemukakan terhadapnya oleh Mahkamah Perantaraan kerana cuba menculik kanak-kanak perempuan dari sebuah sekolah rendah di Kuala Belait pada 14 Jun 2021 dan mengambil methylamphetamine pada 21 April dan 15 Jun 2021.

Hakim Pengiran Masni Pengiran Haji Bahar menyatakan bahawa tindakan dan penipuan terancang defendan adalah faktor memburukkan yang memerlukan julat hukuman lebih tinggi, sambil mengambil kira prinsip keseluruhan, ketika menjatuhkan hukuman.

Timbalan Pendakwa Raya Raihan Nabilah Ahmad Ghazali mendedahkan bahawa defendan pergi ke sekolah pada pagi itu dan menyamar sebagai bapa kanak-kanak perempuan itu pada mulanya.

Apabila kanak-kanak perempuan itu dibawa keluar untuk menemuinya oleh guru lain, dia ditanya buat kali kedua yang mana dia mengaku sebagai bapa saudara kanak-kanak perempuan itu. Guru itu curiga dengan perubahan pengenalan diri tersebut.

Dia menjadi tidak sabar dan berkata mengapa dia tidak dapat melihat kanak-kanak perempuan itu.

Guru itu kemudian mencari rakan sekerja lain untuk mengawasi kanak-kanak perempuan itu semasa dia bercakap dengan defendan.

Semasa pertanyaan dijalankan, kanak-kanak perempuan itu didapati mengenali defendan sebagai Uncle Daus.

Defendan bertanya kanak-kanak itu bagi nombor telefon bapanya yang mana dia menjawab tidak tahu.

Defendan juga bertanya kepada kanak-kanak perempuan itu sama ada dia mahu ikut dengannya dan bertanya pukul berapa waktu rehatnya.

Kanak-kanak perempuan itu berkata dia tidak mahu pergi bersamanya kerana dia ingin menyiapkan kerja sekolahnya dan kemudian kembali ke kelasnya. Pada penghujung hari persekolahan, kanak-kanak perempuan itu memberitahu ibunya yang menjemputnya tentang kejadian itu.

Dia segera membuat laporan polis dan membawa kepada penahanan defendan pada hari yang sama. Siasatan mendapati bahawa defendan merupakan kenalan bapa kanak-kanak itu. Dia berkata bahawa dia telah melakukannya kerana ingin menarik bapa kanak-kanak perempuan itu untuk berjumpa dengannya di sebuah masjid berhampiran sekolah ketika dia mengambil anak perempuannya.

Dia berdendam dengan bapa kanak-kanak perempuan itu dan mahu berdepan dengannya kerana memberitahu keluarga defendan tentang penglibatannya dalam penjualan dadah terlarang.

Sebagai sebahagian daripada siasatan, sampel air kencing defendan telah diambil dan didapati positif dadah kelas A. Sementara itu, pada 21 April 2021, defendan telah ditahan bersama seorang lagi lelaki di sebuah rumah di RPN Kampung Pandan C, Kuala Belait ketika serbuan Biro Kawalan Narkotik. Sampel air kencingnya diambil dan sekali lagi didapati positif dadah yang sama.

Defendan mempunyai rekod tiga sabitan dadah sebelum ini.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Sydney siap sedia hadapi banjir besar

SYDNEY, 6 OKT – Bandar paling ramai penduduk di Australia, Sydney, mencatatkan rekod hujan tahunan selama 70 tahun hari ini selepas satu tahun memperingati...
- Advertisment -