Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

Padah curi wang datuk

Oleh Ak Zaki Kasharan 

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 SEPT – Tiga orang lelaki berusia dalam lingkungan umur 20 tahun dan mempunyai pertalian persaudaraan telah dijatuhi hukuman penjara setelah mengaku bersalah mencuri wang datuk mereka sendiri.

Mohammad Yassin bin Mohammad Sufri, 20, dipenjara 10 bulan kerana mencuri dan bersubahat, Mohammad Syukri Shahwan bin Abdullah, 22, dipenjara 14 bulan kerana mencuri dan Mohammad Syahrizam Azwan bin Abdullah, 21, telah dijatuhi hukuman penjara 20 bulan kerana mencuri.

Majistret Nur Eleana binti Dato Seri Paduka Haji Hairol Arni mendengar daripada Pendakwa Aeny Zullizam bahawa Mohammad Yassin telah memberitahu dua sepupunya jika mereka memerlukan wang, mereka boleh mengambilnya dari kad ATM bank datuk mereka sendiri.

Pada 1 Ogos, adik-beradik itu ternampak dompet datuk mereka di atas meja ketika dia sedang memotong ikan di sinki dapur. Salah seorang daripada mereka mengambil dompet dan kedua-duanya masuk ke dalam bilik tidur mereka untuk mengeluarkan kad ATM, dan mengembalikannya di meja sejurus selepas itu.

Mereka kemudian memberitahu sepupu mereka Mohammad Yassin bahawa mereka telah mendapatkan kad tersebut. Keesokan harinya, Mohammad Yassin dan Mohammad Syahrizam Azwan, bersama seorang teman pergi ke mesin ATM bank untuk mengeluarkan wang.

Mohammad Yassin mengeluarkan $2,000 namun memberitahu Mohammad Syahrizam Azwan bahawa dia hanya mengeluarkan $900.

Mohammad Yassin kemudian menyerahkan wang bersama kad itu kepada Mohammad Syahrizam Azwan, yang seterusnya memberi Mohammad Yassin $100 untuk bahagiannya.

Apabila Mohammad Syahrizam Azwan tiba di rumah, dia memberikan abangnya kad ATM dan $100 untuk bahagiannya. Turut didedahkan bahawa Mohammad Yassin telah menghafal nombor PIN tersebut kerana kerap menemani datuknya ke ATM.

Pada sebelah malamnya, Mohammad Syahrizam Azwan memberitahu Mohammad Yassin untuk menemaninya ke Kampung Tanah Jambu, di mana Mohammad Syahrizam Azwan menggunakan bahagian wangnya untuk membeli sebuah kereta pada harga $400 dan membayar seorang pemandu lori tunda $40 untuk menunda keretanya pulang ke rumah.

Mohammad Syahrizam Azwan mengikut trak tunda pulang ke rumah.

Semasa Mohammad Yassin dan Mohammad Syukri Shahwan menaiki kereta Mohammad Syahrizam Azwan, Mohammad Syukri Shahwan meminta Mohammad Yassin nombor PIN kepada kad ATM.

Apabila mendapat nombor itu, Mohammad Syukri Shahwan dan Mohammad Yassin pergi ke mesin ATM berhampiran dan mengeluarkan $700. Dia kemudian membelanjakannya untuk barangan peribadinya.

Pada 3 Ogos, Mohammad Syukri Shahwan meminta Mohammad Yassin menemaninya ke mesin ATM di mana dia mengeluarkan $300 lagi. Apabila datuknya menyedari kadnya telah hilang, dia membuat laporan kepada pegawai bank, membawa kepada pendedahan perbuatan ketiga-tiga mereka berikutan laporan polis.

Semasa datuk mereka mencari kad di dalam biliknya, dia menyedari bahawa gelang emas milik isterinya juga telah hilang. Siasatan polis mendapati Mohammad Syahrizam Azwan telah mengambil gelang emas itu pada April lalu.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -