Thursday, February 2, 2023
23.6 C
Brunei

-

Padah jadi ‘doktor’ gigi tanpa kebenaran

Oleh Fadley Faisal

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 JUN – Dua warga Filipina telah mengaku bersalah menjalankan khidmat pergigian tanpa kebenaran, sementara seorang doktor gigi tempatan mengaku bersalah bersubahat dengan kedua-dua lelaki tersebut, di Mahkamah Majistret, di sini, kelmarin.

Doktor gigi berusia 61 tahun, Richard Henry Toyad telah bersubahat dengan menghasut pekerjanya, Hilbert Versusa Orayle, 43, dan Ron Lester Soriano San Juan, 30, menjalankan khidmat pergigian tanpa kebenaran daripada Lembaga Perubatan Brunei dengan memasang pendakap gigi dan memberikan rawatan pendakap gigi kepada pesakit-pesakit.

Kedua-dua mereka mengaku bersalah ke atas dakwaan-dakwaan yang dihadapi mengenai tindakan haram mereka.

Defendan-defendan berkenaan juga mengaku salah terhadap beberapa kesalahan serupa yang telah dipertimbangkan oleh mahkamah.

Kesalahan-kesalahan berkenaan berlaku pada 2019 dan 2020 di Klinik Gigi I-Smile di Berakas dan Klinik Gigi Dr Toyad di Seria.

Pendakwa Siti Khalillah Hussin mendedahkan bahawa aduan-aduan telah membawa kepada siasatan Lembaga Perubatan Brunei yang mendedahkan bahawa kedua-dua lelaki Filipina berkenaan bukan doktor gigi berdaftar, sebaliknya pembantu pergigian dan ahli terapi yang bekerja di bawah Dr Toyad di dua buah kliniknya.

Siasatan dilancarkan yang termasuk serbuan dijalankan oleh Kementerian Kesihatan, Pasukan Polis Diraja Brunei dan Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan di kedua-dua klinik berkenaan pada 4 November 2020.

Majistret Kanan Azrimah binti Abdul Rahman menetapkan 28 Jun untuk menjatuhkan hukuman sementara mempertimbangkan hukuman-hukuman yang sesuai bagi ketiga-tiga lelaki berkenaan.

Peguam defendan-defendan, Ahmad Basuni Abas memohon supaya ikat jamin bagi klien-kliennya dilanjutkan.

Pihak pendakwaan menolak idea berkenaan dengan berkata bahawa ketiga-tiga mereka adalah orang yang disabit bersalah dan berisiko melarikan diri.

Peguam pembela Ahmad Basuni membalas bahawa mereka boleh melakukannya jika mereka mahu sebelum dibawa ke mahkamah.

Mahkamah melanjutkan ikat jamin defendan-defendan sehingga hari menjatuhkan hukuman.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -