Friday, August 12, 2022
26.5 C
Brunei

Padah kurang peka terhadap kebersihan

-

Oleh Pg Fairol RMF

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 Dis – Sebuah syarikat di kawasan Kampung Beribi dikenakan kompaun $200 kerana melonggokkan dan meninggalkan sampah di kawasan belakang bangunan.

Menurut kenyataan Unit Penguatkuasaan Undang-undang, Jabatan Bandaran Bandar Seri Begawan, kompaun dikeluarkan di bawah Akta Kesalahan-kesalahan Kecil Penggal 30 bab 12 (1) (a) syarikat.

Di bawah akta berkenaan, jika didapati melakukan kesalahan boleh dikenakan denda kompaun tidak lebih $500 dan gagal menjelaskan denda kompaun dalam satu tempoh yang diberikan maka kes tersebut akan dihadapkan ke mahkamah.

Jika sabit kesalahan, denda sebanyak $1,000 akan dikenakan bagi kesalahan pertama dan jika didapati bersalah buat kali kedua dan seterusnya akan dikenakan denda $3,000 di samping hukuman penjara tidak melebihi tiga bulan. Sebarang aduan mengenai isu kebersihan boleh menghubungi talian 2244151 sambungan 127/253.

Sampah-sampah buangan di kawasan belakang bangunan.
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -