Padah pecah masuk kedai pancing

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 MAC – Mahkamah Perantaraan, di sini, hari ini telah menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun dan empat bulan, berserta dua kali sebatan ke atas seorang lelaki tempatan yang mengaku bersalah terhadap pertuduhan pecah masuk pada waktu malam bagi melakukan pencurian.

Muhammad Rezal bin Meyasin pergi ke sebuah kedai pancing semasa sekatan pergerakan yang diperintahkan oleh kerajaan bagi menangani pandemik di negara ini.

Pendakwa Raya Syafina Abdul Hadzid mendedahkan bahawa defendan menaiki bot bersama seorang lagi pada waktu subuh dari Sungai Gadong ke Sungai Berakas dan tiba di kedai pancing yang terletak di kawasan Komersial Jaya Setia pada pukul 4 pagi, 25 Januari lalu.

Defendan pergi ke garaj di belakang kedai dan melonggarkan mentol lampu untuk membuat kawasan itu lebih gelap.

Rakan defendan kemudiannya membuka pintu secara paksa di belakang kedai sementara defendan meninjau sekeliling.

Di dalam kedai, defendan berjaya mencuri beberapa peralatan menangkap ikan dan melarikan diri dari tempat kejadian dengan bot mereka.

Seorang pembantu kedai yang datang bekerja pada waktu pagi terserempak dengan pintu belakang yang rosak dan mendapati banyak barang hilang.

Pengurus kedai yang dimaklumkan tentang kejadian pecah masuk tersebut membuat laporan polis, yang siasatannya dibantu dengan rakaman CCTV di kedai. Ini membawa kepada penahanan defendan dan kebanyakan alat pancing berjenama yang dicuri tidak ditemui. Semasa menjatuhkan hukuman terhadap defendan, Hakim Pengiran Hajah Norismayanti Pengiran Haji Ismail mengambil kira rekod jenayah defendan terdahulu.

Hakim berkata, perbuatan jenayah defendan telah menjadi-jadi sejak kali terakhir dia melakukan kesalahan pada Mac 2019, di mana dia disabitkan atas kesalahan mencuri.

Mahkamah seterusnya menyatakan bahawa dalam kes ini, perbuatannya lebih teruk kerana dia telah melakukan pecah masuk pada waktu malam untuk melakukan kecurian, menyebabkan kerugian bernilai lebih $8,000 kepada kedai dengan membawa lari lebih 40 barang.