Thursday, October 6, 2022
24.9 C
Brunei

Padah tumbuk atendan stesen minyak, penjara 8 bulan

-

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 SEPT – Seorang lelaki tempatan berusia 37 tahun diarah membayar denda $1,500 dan dijatuhi hukuman penjara lapan bulan kerana menumbuk atendan stesen minyak dan menceroboh kawasan rumah.

Majistret Nur Eleana binti Dato Seri Paduka Haji Hairol Arni menjatuhkan hukuman itu pada hujung minggu lalu selepas Waliuddin bin Hassan mengaku bersalah terhadap tiga pertuduhan. Waliuddin menjalani hukuman penjara sembilan bulan kerana gagal menjelaskan denda.

Pendakwa Raya Sabrina binti Haji Mahmud mendedahkan di mahkamah bahawa pada 28 Ogos, seorang pemilik rumah berusia 71 tahun di Kampung Kilanas mendengar bunyi kuat yang berlarutan selama sejam dari rumah jiran yang tidak berpenghuni. Apabila memeriksa ke luar tingkap, defendan dilihat membuang laci dari rumah itu dan ke arah kawasan jiran.

Jiran itu menghubungi polis dan memaklumkan kejadian itu kepada pemilik rumah tidak berpenghuni berkenaan.

Bagaimanapun, laporan polis kedua pada 3 September memaklumkan di mana defendan dilihat memasuki rumah yang tidak berpenghuni itu sekali lagi, yang membawa kepada penahanannya.

Siasatan mendapati defendan telah menceroboh rumah tidak berpenghuni itu sebanyak 10 kali dari 17 Ogos sehingga dia ditangkap. Pada pukul 5 pagi, 21 Ogos, defendan menceroboh masuk perkarangan rumah milik individu berusia 63 tahun di Kampung Panchor Papan, Tutong di mana dia mengambil sepasang selipar dari anjung dan pergi.

Bagaimanapun, kamera CCTV merakam kejadian itu. Pemilik rumah membuat laporan polis yang membawa kepada kes itu. Pihak pendakwaan seterusnya mendedahkan bahawa pada 4 Jun, defendan pergi ke sebuah stesen minyak di Tutong dan mendekati seorang atendan pam berusia 19 tahun yang bersama rakan sekerja untuk meminta rokok.

Remaja berusia 19 tahun itu berkata dia tidak mempunyai apa-apa dan meneruskan kerjanya apabila defendan beredar. Tiba-tiba, defendan berpatah balik untuk menghampiri atendan pam tersebut dan menuduhnya mengejeknya.

Remaja itu menafikan perkara itu tetapi defendan segera menumbuk mukanya tiga kali, sebelum meninggalkan stesen minyak.

Mangsa segera membuat laporan polis, dibantu dengan rakaman CCTV, yang membawa kepada pertuduhan yang dikenakan terhadap defendan. Pihak pendakwaan memaklumkan mahkamah bahawa defendan merupakan pesalah berulang, dengan rentetan kesalahan berkaitan kecurian dalam rekodnya. Mahkamah memutuskan untuk menjatuhkan hukuman penjara yang lebih tinggi demi kepentingan awam dan mengulangi toleransi sifar terhadap tindakan keganasan.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -