Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Pakar kesihatan beri amaran risiko tumor indolen

  BEIJING, 17 APRIL – Pakar kesihatan memberi amaran supaya tidak memandang rendah risiko tumor indolen ketika China menyambut Minggu Antikanser Kebangsaan ke-30 dari 15 hingga 21 April, lapor Xinhua.

  Kanser tertentu, yang menunjukkan pertumbuhan yang agak perlahan, kurang invasif dan kemungkinan metastasis yang lebih rendah berbanding tumor malignan biasa, disebut ‘tumor indolen’. Contohnya termasuk majoriti kanser tiroid yang berbeza dan kanser prostat.

  Pakar memberi amaran bahawa walaupun pesakit dengan tumor indolen cenderung mempunyai kadar kelangsungan hidup yang agak tinggi, namun tumor sedemikian masih tidak boleh dipandang remeh.

  Dalam sesetengah kes, walaupun tumor indolen boleh berubah menjadi bentuk yang lebih invasif, terutamanya apabila persekitaran tumor berubah atau lebih banyak mutasi genetik terkumpul. Justeru kuncinya adalah pemeriksaan awal, pengesanan awal dan rawatan awal, menurut pakar.

  Terima kasih kepada promosi berterusan pemeriksaan kanser, diagnosis awal dan rawatan di China, lebih banyak tumor indolen dikesan lebih awal, membolehkan intervensi awal dan meningkatkan kadar kelangsungan hidup pesakit. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...