Pakar kesihatan Pakistan gesa patuhi langkah keselamatan COVID-19

ISLAMABAD – Talha Hashmi, seorang pengamal perubatan di Hospital Benazir Bhutto di Rawalpindi, telah menghabiskan hari-hari yang agak tenang dan damai di tempat kerjanya ketika kebimbangan gelombang keempat wabak COVID-19 reda di Pakistan dengan penurunan ketara dalam jumlah jangkitan harian baharu baru-baru ini.

Hashmi berkata ada kalanya dia bekerja lebih masa dan melakukan syif malam di wad pengasingan hospital yang dikhaskan untuk pesakit COVID-19 selepas wabak itu.

“Ia amat mencabar bagi kami (petugas kesihatan). Bukan sahaja virus maut yang kami lawan, tetapi juga ketakutan dan kebimbangan yang menyelubungi penyakit itu kerana pakar kesihatan tidak pasti bagaimana ia bertindak kerana ia sesuatu yang baharu… dan tidak ada vaksin, mencetuskan panik yang teruk di kalangan orang ramai.

“Hospital dibanjiri pesakit koronavirus di seluruh negara. Terdapat keadaan huru-hara. Pada satu ketika, hospital saya malah berhenti mengambil lebih ramai pesakit kerana ketiadaan katil dan kekurangan oksigen. Menolak pesakit yang memerlukan bantuan perubatan segera adalah saat yang paling menyakitkan dan tidak dapat dilupakan dalam hidup saya,” kata Hashmi.

Ketika Pakistan terus melihat penurunan dalam kes baharu COVID-19, Hashmi berkata beban kemudahan penjagaan kesihatan telah dikurangkan sebahagian besarnya, menggesa orang ramai mengikuti SOP demi keselamatan diri dan orang tersayang daripada virus.

Kelihatan orang awam memakai pelitup muka melintas jalan di Peshawar, Pakistan. – Xinhua
Seorang orang awam mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 di pusat vaksinasi di Islamabad. – Xinhua
Orang ramai membuat pendaftaran di pusat vaksinasi. – Xinhua

Sejak beberapa hari kebelakangan ini, negara itu melaporkan kurang 1,000 kes. Kiraan harian jatuh ke paras terendah dalam setahun dengan hanya 554 kes baharu pada Selasa lalu.

Pakar dan pegawai kesihatan Pakistan percaya sejumlah sekatan COVID-19 termasuk penutupan di kawasan titik panas virus dan pemacu vaksinasi yang agresif telah membantu negara itu menurunkan kes koronavirus dan dapat membuka kembali perniagaan dan institusi secara beransur-ansur.

Minggu lalu, memandangkan penularan penyakit itu semakin perlahan dan kempen vaksinasi berterusan, Pakistan melonggarkan lagi sekatan dengan membuka pawagam dan tempat ibadat untuk warganegara sudah lengkap vaksin.

Penutupan perniagaan sehari dalam seminggu telah dimansuhkan, dan bilangan tetamu yang dibenarkan menghadiri majlis perkahwinan dalaman dan luaran meningkat, menurut kenyataan Pusat Perintah dan Operasi Kebangsaan (NCOC), pusat tindak balas COVID-19 Pakistan. Sementara itu, dengan pelancaran program vaksinasi sekolah baru-baru ini, semua institusi pendidikan telah dibenarkan memulakan kelas biasa mulai 11 Oktober.

Walau bagaimanapun, para pakar dan pegawai mengatakan ancaman gelombang pandemik lain belum berakhir dan risiko penyebaran virus itu nyata dengan kedatangan musim sejuk, mendesak orang ramai untuk mendapatkan vaksin secepat mungkin.

“Untuk memastikan tiada gelombang kelima COVID-19, kami perlu memenuhi sasaran vaksinasi yang ditetapkan. Jika tidak, walaupun penurunan mendadak dalam kes, kami tetap terdedah jika sebilangan besar masih tidak divaksinasi,” kata Pengerusi NCOC Asad Umar dalam Twitter.

Pakistan telah menetapkan sasaran untuk memvaksin kira-kira 70 juta penduduk menjelang akhir tahun ini, dan pegawai percaya kerajaan sedang bergerak pantas untuk mencapainya. Pada malam Rabu lalu, negara itu telah memberikan 98,607,708 dos vaksin, dengan 37,468,751 lagi vaksin lengkap.

Muhammad Khalid, pakar kesihatan awam yang berpangkalan di Lahore, berkata apa-apa jenis kelonggaran dari segi prosedur keselamatan koronavirus adalah tidak sesuai kerana cuaca sejuk hampir tiba dan kadar penularan serta kematian lebih tinggi pada musim sejuk. – Xinhua