Friday, June 2, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Pakar Korea Selatan lawat loji nuklear Fukushima

  TOKYO, 23 MEI – Pasukan pakar kerajaan Korea Selatan hari ini memulakan lawatan selama dua hari ke loji jana kuasa nuklear Fukushima, yang musnah oleh tsunami, untuk melihat secara langsung rancangan kontroversi Jepun untuk melepaskan ke laut yang dirawat oleh air sisa radioaktif yang sedikit.

  Pegawai dari kerajaan Jepun dan operator loji, Tokyo Electric Power Company Holdings, akan mengiringi delegasi 21 anggota untuk melihat beberapa kemudahan yang berkaitan dengan rawatan, pemeriksaan keselamatan, pengangkutan dan pencairan air, kata pegawai Jepun hari ini.

  Rancangan itu telah menghadapi bantahan hebat daripada komuniti nelayan tempatan yang bimbang tentang keselamatan dan kerosakan. Negara-negara jiran, termasuk Korea Selatan, China dan negara-negara Pulau Pasifik, juga telah membangkitkan kebimbangan keselamatan.

  Pelan pelepasan air terawat itu khususnya merupakan isu sensitif antara Tokyo dan Seoul, yang kini berusaha membaiki hubungan dua hala yang telah lama tegang untuk menangani cabaran yang lebih besar seperti ancaman keselamatan China dan Korea Utara.

  Hanya air yang dirawat pada tahap yang boleh dilepaskan secara sah dan dicairkan lagi dengan sejumlah besar air laut akan dilepaskan ke laut kira-kira 1 kilometer di luar pantai di Pasifik melalui terowong dasar laut, dan prosedur keselamatan serta pelepasan terkawal selama beberapa dekad akan menjadikannya tidak berbahaya. kepada manusia dan hidupan marin, kata pegawai Jepun. – AP

  Gambar menunjukkan air yang dirawat disimpan di dalam tangki yang dirancang akan dilepaskan ke laut.– AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS, Jepun modenkan pakatan tentera

  TOKYO, 1 JUN – Amerika Syarikat (AS) dan Jepun sedang berusaha untuk memodenkan pakatan ketenteraan mereka dalam menghadapi ancaman dari China, Korea Utara dan...
  - Advertisment -