Pakistan perintah sekatan Taliban dikuatkuasakan

ISLAMABAD, 23 OGOS – Pakistan telah mengeluarkan perintah menguatkuasakan sekatan kewangan ke atas Taliban di Afghanistan, apabila kumpulan pemberontak itu berada di tengah proses perdamaian pimpinan Amerika Syarikat (AS) di negara jiran.

Kementerian luar Pakistan dalam satu kenyataan lewat semalam berkata sekatan bukan sesuatu baharu tetapi ditetapkan dalam peraturan PBB 2015. Perintah itu, yang dikeluarkan pada Selasa, menguatkuasakan peraturan PBB dan dikeluarkan secara rutin, menurut kenyataan. Satu perintah yang sama dikeluarkan pada 2019.

Penalti yang dikenakan oleh PBB menyasarkan puluhan individu termasuk ketua perunding perdamaian Taliban, Abdul Ghani Baradar dan beberapa ahli keluarga Haqqani, termasuk Sirajuddin, ketua rangkaian Haqqani dan penolong ketua Taliban.

Ramai pemimpin Taliban, termasuk mereka yang mengetuai rangkaian Haqqani, telah menetap di Pakistan sejak 1980. Dalam tahun-tahun tersebut, mereka menjadi ahli mujahudeen Afghan dan sekutu AS untuk menamatkan serangan 10 tahun oleh Kesatuan Soviet. Ia berakhir pada Februari 1989.

Ramai pemimpin kumpulan memiliki perniagaan dan harta di Pakistan.

Senarai kumpulan yang dikenakan sekatan termasuk kumpulan lain selain Taliban dan adalah sejajar dengan resolusi PBB berusia lima tahun yang menyekat kumpulan Afghan, membeku aset mereka dan mengawal perjalanan mereka. Kenyataan kementerian luar berkata perintah baharu itu mencerminkan sekatan PBB. – AP