Pakistan serius banteras perdagangan buah pinggang

KETIKA pihak berkuasa Pakistan melakukan serbuan di sebuah hospital di Lahore, beberapa orang doktor dikesan sedang melakukan pembedahan pemindahan buah pinggang.

Pada masa sama, penderma dan seorang pembeli dari Oman masih lagi dalam keadaan tidak sedarkan diri berada di atas katil.

Ketika serbuan, doktor berkenaan dibenarkan untuk meneruskan pembedahan tersebut sebelum dia bersama pembantunya dan warga Oman berkenaan ditahan. Pakistan telah lama menjadi hab antarabangsa bagi pemerdagangan buah pinggang secara haram. Namun, pihak berkuasa tempatan dan perubatan di sana menjelaskan mereka tidak berupaya untuk mengambil tindakan terhadap kegiatan tersebut.

Mereka juga dikatakan sangat kecewa dengan polisi penguatkuasaan yang tidak efektif selain kegagalan itu disebabkan oleh pengaruh kuasa politik. Sebenarnya, aktiviti pendermaan organ adalah sah selagi ia melibatkan penderma yang tidak bersangkut paut dengan wang.

Pakistan dipimpin oleh golongan ulama Islam tetapi disebabkan oleh ketiadaan kesedaran tentang kepentingan menderma organ selain kepercayaan bahawa perbuatan itu merupakan satu pantang larang bagi penganut agama Islam telah menyebabkan berlakunya kekurangan jumlah penderma. Menurut golongan pemerhati, bekalan buah pinggang yang terhad telah menyebabkan sesetengah pihak di negara itu mengeksploitasi berjuta golongan miskin untuk mendapatkan organ tersebut dengan menggunakan mafia pemerdagangan organ.

Pada saat kebanyakan negara di dunia mengharamkan aktiviti pemerdagangan organ, situasi berbeza berlaku di Pakistan.
Pada saat kebanyakan negara di dunia mengharamkan aktiviti pemerdagangan organ, situasi berbeza berlaku di Pakistan.
Menurut Institut Urologi dan Transplan Sindh, kira-kira 25,000 individu di negara itu merana akibat kegagalan buah pinggang berfungsi setiap tahun.
Menurut Institut Urologi dan Transplan Sindh, kira-kira 25,000 individu di negara itu merana akibat kegagalan buah pinggang berfungsi setiap tahun.

Buah pinggang boleh dibeli dengan mudah oleh golongan pembeli dari luar negara terutama dari negara Teluk, Afrika dan Britain. Pada saat kebanyakan negara di dunia mengharamkan aktiviti pemerdagangan organ, situasi berbeza berlaku di Pakistan.

Dalam masa hanya beberapa minit, wartawan agensi berita AFP yang berjaya memasuki lobi sebuah hospital besar di ibu negara Islamabad telah dibantu oleh kakitangan hospital itu untuk bertemu dengan individu yang bertindak sebagai ejen yang menawarkan perkhidmatan mendapatkan penderma organ.

Mereka juga mendakwa mampu mendapat kebenaran daripada kerajaan untuk meluluskan pemindahan buah pinggang dengan bayaran AS$23,000. “Sekiranya penderma mendakwa dia melakukannya dengan persetujuan, tiada apa yang boleh kami lakukan terhadapnya,” kata Pegawai Pemerhati Pihak Berkuasa Pemindahan Organ Manusia (HOTA) Pakistan, Dr. Suleman Ahmed.

Penguatkuasaan

Dalam serbuan yang dilakukan pada 30 April lalu di Lahore itu, ia merupakan satu permulaan kepada usaha yang lebih serius, kata Timbalan Pengarah Agensi Penyiasatan Persekutuan (FIA), Jamil Ahmad Khan Mayo. Penguatkuasaan terhadap undang-undang sedia ada sebenarnya terletak di bawah bidang pihak berkuasa tempatan dan ia berbeza-beza mengikut sempadan. Bagaimanapun kata Jamil, sehingga Mac lalu, perbezaan dalam penguatkuasaan tersebut telah dihapuskan bagi memberi lebih kuasa kepada FIA untuk melaksanakannya.

Dalam kes yang berlaku di Lahore itu, kesemua 16 individu telah ditahan dan penyiasatan masih diteruskan. Mereka bakal berhadapan dengan hukuman penjara sekurang-kurangnya 10 tahun. “Menerusi serbuan ini, kami ingin memberi mesej yang jelas kepada seluruh dunia bahawa Pakistan kini bukan lagi tempat yang selamat untuk melakukan pemindahan buah pinggang secara haram,” tegasnya.

Golongan pakar berpendapat terdapat keperluan untuk membanteras kegiatan itu daripada akar umbi. “Perdagangan haram ini hanya memberi keuntungan kepada golongan kaya dan elit di negara ini,” kata Ketua Nefrologi di Hospital Benazir Bhutto yang dikendalikan oleh kerajaan di Rawalpindi, Mumtaz Ahmed.

Pakistan telah lama menjadi hab antarabangsa bagi pemerdagangan buah pinggang secara haram.
Pakistan telah lama menjadi hab antarabangsa bagi pemerdagangan buah pinggang secara haram.

Menurut Institut Urologi dan Transplan Sindh, kira-kira 25,000 individu di negara itu merana akibat kegagalan buah pinggang berfungsi setiap tahun. Bagaimanapun, 10 peratus sahaja yang menerima rawatan dialisis dengan 2.5 peratus daripadanya berpeluang untuk mendapatkan buah pinggang baharu menerusi pemindahan.

“Ramai individu yang datang ke hospital kerajaan dengan membawa ahli keluarga mereka yang sanggup menderma organ. Kemudiannya, mereka bertukar dengan pergi ke hospital swasta apabila mendapat tahu mereka boleh membeli buah pinggang di sana,” kata Jamil.

Permintaan yang tinggi terhadap buah pinggang telah mencipta pasaran gelap terutama di kawasan luar bandar negara berkenaan.

Mereka yang bekerja di kilang, ladang atau membuat batu-bata kerap meminjam duit daripada majikan untuk membayar bil perubatan anak-anak dan akhirnya, tidak mampu membayar hutang tersebut.

Daripada terpaksa bekerja keras untuk membayar semula hutang berkenaan yang tidak pernah berkesudahan, mereka akhirnya tiada pilihan lain selain menjual organ untuk memecah kebuntuan. Bushra Bibi merupakan salah seorang daripada mereka yang telah menjual buah pinggangnya dan kini, dia menderita akibat daripada perbuatannya itu.

Menurut Bushra, dia menjual organ itu pada harga AS$1,000 kira-kira 12 tahun lalu bagi membiayai bil perubatan bapanya. Kemudian, suaminya turut melakukan perkara sama bagi membantu bapa mentuanya yang berada dalam kesusahan.

Tindakan mereka itu telah menyebabkan kedua-duanya kini terpaksa berhadapan dengan kesukaran untuk bekerja bagi menyara lima anak dan terpaksa berhutang. “Saya berasa cepat letih. Kini, orang mula bercakap tentang saya apabila tidak dapat menghabiskan kerja yang dilakukan,” kata Bushra.

Wanita itu tinggal bersama keluarganya di Sargodha yang terletak dalam wilayah Punjab, lokasi pengeluaran buah oren terbaik di Pakistan. Ia juga merupakan kawasan di mana banyak keluarga telah ditangkap selepas terlibat dengan aktiviti penjualan buah pinggang secara haram. – Agensi