Palestin gesa hentikan pengepungan Gaza

RAMALLAH, 12 Ogos – Pemerintah Palestin hari ini menggesa tekanan antarabangsa terhadap Israel untuk menghentikan pengepungan yang telah dikenakan ke atas Semenanjung Gaza selama hampir satu dekad.

Pihak berkuasa juga menuntut untuk mendapatkan semula perpaduan negara dengan memenuhi langkah-langkah perjanjian Mesir, Yousef Al-Mahmoud, jurubicara kerajaan, dalam satu kenyataan akhbar.

Satu-satunya jalan keluar dari “krisis dalaman semasa mengakhiri pembahagian wilayah itu,” kata Mahmoud, membayangkan tanggungjawab Hamas untuk “menolak pencapaian perdamaian.”

Seorang penunjuk perasaan Palestin memakai beg plastik di kepalanya sebagai perlindungan daripada gas pemedih mata ketika ia mengibarkan bendera negaranya semasa protes di sempadan Semenanjung Gaza dengan Israel pada 10 Ogos lalu. – AP

Kenyataan itu berlaku sehari selepas persatuan peniaga Palestin mengisytiharkan bahawa lebih 95 peratus kilang-kilang di Gaza telah menghentikan pengeluaran kerana sekatan Israel yang dikenakan lebih dari sebulan yang lalu atas kemasukan bahan mentah ke kawasan pantai.

Persatuan itu berkata hampir 75,000 orang telah kehilangan pekerjaan kerana sekatan itu, memberi amaran bahawa ekonomi Semenanjung Gaza ‘sedang melalui fasa kritis’ dan mungkin akan terjejas.

Israel berkata sekatan baharu itu datang sebagai tindak balas kepada pelancaran belon dan layang-layang dari Gaza ke ladang di selatan Israel sebagai sebahagian daripada perhimpunan anti-Israel Palestin iaitu ‘Great March of Return’ sejak 30 Mac lalu. – Xinhua