Thursday, April 25, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Palestin kembali pohon jadi negara anggota PBB

  AMERIKA SYARIKAT, 3 APRIL – Palestin kelmarin secara rasmi melancarkan semula permohonan untuk menjadi sebuah negara anggota penuh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) proses dengan keputusan yang belum pasti tetapi satu yang dikatakan mereka perlu ketika menghadapi serangan Israel di Gaza.

  Rakyat Palestin, yang mempunyai status pemerhati di badan dunia itu sejak 2012, telah berusaha selama bertahun-tahun untuk mendapatkan keahlian penuh, yakni bersamaan dengan pengiktirafan kenegaraan Palestin.

  Dalam surat kepada Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres, bertarikh kelmarin dan dilihat AFP, utusan PBB, Riyad Mansour, meminta ‘atas arahan daripada kepimpinan Palestin’ supaya permohonan sejak 2011 dipertimbangkan semula.

  Surat itu telah dihantar kepada Majlis Keselamatan dan rakyat Palestin telah meminta agar ia dikaji semula bulan ini, menurut dokumen yang dilihat AFP.

  Mansour telah berulang kali berkata dalam beberapa bulan kebelakangan ini bahawa berdasarkan serangan tentera Israel di Semenanjung Gaza, tindak balas terhadap serangan 7 Oktober oleh Hamas, keahlian PBB adalah keutamaan bagi rakyat Palestin.

  “Masyarakat antarabangsa yang memutuskan untuk mewujudkan dua buah negara di Palestin sejak 1947,” kata Mansour pada Februari.

  “Adalah menjadi kewajipan masyarakat antarabangsa bersama-sama rakyat Palestin untuk menyelesaikan tugas itu dengan membenarkan negara Palestin menjadi ahli PBB”.

  Bulan lalu, beliau berkata rakyat Palestin ‘mula menggerakkan sebilangan terbesar negara-negara lain untuk menyokong kami’ dan menyatakan harapan bahawa majlis itu akan bertindak pada April, merujuk kepada mesyuarat majlis yang dijadual diadakan pada 18 April mengenai situasi di Gaza. – AFP

  Mansour semasa berucap di Majlis Keselamatan PBB di ibu pejabat PBB pada 25 Mac. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL - Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk...