Pameran Berteknologi Tinggi Pertanian Yangling China bermula 22 Oktober

YANGLING, CHINA, 20 OKT – Pameran Berteknologi Tinggi Pertanian Yangling China ke-28, yang seringkali disebut sebagai “Olimpik Pertanian”, akan diadakan dari 22 hingga 26 Oktober di Yangling, di Wilayah Shaanxi.

Dengan bertemakan ‘inovasi sains dan teknologi memacukan penggalakan luar bandar’, ruang pameran itu akan meliputi 200,000 meter persegi dan akan mempunyai 2,100 gerai pameran, menurut Jawatankuasa Penganjur bagi Pameran Berteknologi Tinggi Pertanian Yangling China.

Acara lima hari itu akan menampilkan 12 aktiviti utama, termasuk satu persidangan meja bulat mengenai pembangunan pertanian moden di kalangan negeri anggota Organisasi Kerjasama Shanghai (SCO). Pameran itu akan mengadakan sesi dalam talian dan luar talian pada tahun ini disebabkan oleh pandemik COVID-19.

Pameran itu menyediakan sebuah platform untuk demonstrasi bagi pencapaian terkini di dalam sains dan teknologi pertanian, dan juga sebuah jendela bagi kalangan profesional pertanian dari seluruh dunia untuk melibatkan diri di dalam pertukaran dan kerjasama.

Sehingga kini, Yangling telah membina 13 penyelidikan saintifik antarabangsa dan platform kerjasama inovasi telah dibentuk, lapan taman kerjasama antarabangsa, dan Perikatan Pendidikan Pertanian dan Inovasi Penyelidikan Laluan Sutera. Program latihan teknikal bantuan asing pertanian itu menyampaikan perkhidmatan kepada 110 buah negara dan wilayah dan lebih 3,000 pegawai dan juruteknik pertanian asing telah mengikuti latihan.- Bernama

Pusat Pertukaran Pertanian Moden SCO yang menggabungkan pengajaran, latihan, penyelidikan saintifik, pertukaran, dan sokongan perkhidmatan. – Bernama