Pameran kereta China dibuka hari ini

BEIJING, 25 SEPT – Pameran kereta Beijing, acara jualan fizikal pertama untuk mana-mana industri sejak pandemik koronavirus bermula, dibuka esok dalam petanda bahawa Parti Komunis yakin China telah berjaya membendung penyakit tersebut.

Namun pengeluar kereta berdepan kawalan anti-virus yang intensif termasuk kuarantin untuk pelawat dari luar negara dan kawalan ke atas jumlah pengunjung pada acara itu. “Pameran kereta ini adalah berlainan daripada pameran kereta lain,” kata Thomas Ingenlath dari Polestar, dimiliki oleh Geely Holdings, China, menerusi telefon dari bilik hotelnya di Tianjin, timur Beijing.

Kesanggupan pengeluar kereta untuk mengatasi cabaran logistik pameran menekankan kepentingan China, pasaran terbesar mereka. Jualan China telah meningkat kepada tahap sebelum pandemik sementara permintaan AS dan Eropah adalah lemah dan industri bergelut untuk memulihkan kerugian bernilai berbilion dolar.

“China adalah satu-satunya harapan untuk kebanyakan pengeluar kereta global,” kata John Zeng daripada firma LMC Automotive Consulting. “Mereka benar-benar bergantung kepada China untuk membantu pendapatan mereka.”

Industri kereta China sebahagian besar telah berpulih sejak parti pemerintah mengisytiharkan kemenangan ke atas penyakit pada Mac dan membenarkan kilang dan perniagaan dibuka semula.

Pada Ogos, jualan meningkat 6 peratus berbanding setahun sebelumnya. Sementara itu, pembelian di Amerika Syarikat merosot 9.5 peratus daripada tahap sebelum pandemik. Jualan di Eropah merosot 17.6 peratus.

Pameran kereta China, diadakan di Beijing dan Shanghai secara bergilir-gilir, adalah acara terbesar industri, menarik pengeluar kereta global dan puluhan jenama baharu China.

Kerajaan bandar Beijing telah memberitahu pengeluar kereta supaya mengehadkan jumlah pelawat yang dijemput mereka tetapi masih belum berkata jumlah orang yang dibenarkan masuk ke pusat pameran seluas 200,000 meter persegi. Peraturan yang dikeluarkan oleh bandar berkata semua orang pada pameran harus mengekalkan jarak satu meter di antara satu sama lain. – AP

Pekerja membuat persediaan untuk pameran Kereta China 2020 kelmarin. – AP