Pameran ketengahkan peluang kerjaya

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 JUN – Para pelajar, pencari kerja dan orang ramai yang berminat untuk meneroka peluang-peluang kerjaya dalam industri tenaga berpeluang untuk mendapatkan bimbingan laluan serta nasihat kerjaya dalam bidang berkenaan semasa Pameran Laluan Kerjaya yang berlangsung selama empat hari bermula kelmarin hingga 18 Jun di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas.

Pameran yang mempamerkan industri tenaga kepada generasi baharu itu dianjurkan oleh Jabatan Tenaga di Jabatan Perdana Menteri di mana ia merupakan sebahagian daripada aktiviti yang disediakan untuk Minggu Tenaga sempena Pameran dan Persidangan Pertengahan Tahun Brunei (Brunei MYCE) 2022.

Jabatan Tenaga terus menyokong pembangunan warga Brunei yang berwibawa tinggi dalam sektor tenaga melalui usaha kerjasama dengan pelbagai kementerian dan pihak berkepentingan.

Sebahagian daripada pelan strategik Jabatan Tenaga adalah untuk menyokong dalam membangun sumber manusia sektor tenaga yang mana pada 2022, sektor tenaga menyasarkan kira-kira 22,900 peluang pekerjaan tempatan dan seterusnya menyasarkan kira-kira 28,000 peluang pekerjaan menjelang 2025.

Ia adalah sejajar dengan pertumbuhan semasa industri hiliran di mana Jabatan Tenaga komited untuk mengembangkan bakat-bakat tempatan bagi mengisi peluang-peluang pekerjaan dalam sektor tenaga.

Pameran Laluan Kerjaya itu membolehkan pencari kerja mengembangkan lagi rangkaian profesional mereka untuk menemui dan mempelajari dengan lebih lanjut dan mendalam mengenai laluan kerjaya serta pengalaman dalam sektor tenaga dengan mengambil bahagian dalam aktiviti seperti nasihat pakar dan perbincangan interaktif mengenai peluang sedia ada dan masa depan serta sesi rangkaian pantas.

Ia mengetengahkan lebih daripada 30 peserta yang terdiri daripada JobCentre Brunei, pengendali tenaga dan kontraktor perkhidmatan di mana ia menghimpunkan kumpulan pakar dan profesional yang pelbagai untuk memberikan panduan laluan kerjaya kepada para pengunjung.

Antara pengunjung menghadiri Pameran Laluan Kerjaya yang berlangsung di Pusa Persidangan Antarabangsa, Berakas, kelmarin. – Gambar oleh Muiz Matdani

 

 

 

 

 

Pameran itu turut disertai oleh institusi pengajian tinggi termasuk Universiti Brunei Darussalam (UBD), Universiti Teknologi Brunei (UTB), Politeknik Brunei (PB), Institut Pendidikan Teknikal Brunei (IBTE) dan Pusat Pembelajaran Sepanjang Hayat (L3C) di mana mereka mempromosi dan berkongsi maklumat mengenai program pendidikan dan kurikulum yang berkaitan dengan industri tenaga.
Sehubungan itu, orang ramai dan pelajar bersama penjaga mereka dialu-alukan untuk mengambil peluang mengunjungi pameran berkenaan bagi mempelajari dan membiasakan diri dengan program yang tersedia merangkumi peningkatan kemahiran (upskilling) dan membangun kemahiran semula (reskilling) serta untuk mengetahui laluan kerjaya dalam sektor tenaga.

 

Pameran kerja itu adalah dibukakan kepada orang ramai bermula pukul 9 pagi hingga 5 petang dengan rehat untuk solat Jumaat dari 12 tengah hari hingga 2 petang.