Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Pameran Projek UTB serlah inovasi pelajar

  Oleh Nurdiyanah R. –

  Selaras dengan tema Inventive Minds, Sustainable Visions: Merging Creativity and Responsibility, Pameran Projek Universiti Teknologi Brunei (UTB) 2024, baru-baru ini telah berjaya melahirkan pelajar yang memiliki pemikiran inovatif dan komitmen dalam mencari penyelesaian kepada masalah melalui ciptaan projek yang unik dan bermakna.

  Pameran tahunan yang dianjurkan oleh Fakulti Kejuruteraan (Feng) dan Pusat bagi Komunikasi, Pengajaran dan Pembelajaran (CCTL), UTB itu diadakan bersempena Persidangan dan Pameran Pertengahan Tahun Brunei (MYCE) 2024.

  Sebanyak 376 projek pelajar dari Feng, CCTL, Sekolah Perniagaan UTB (UTB SB), Sekolah Pengkomputeran dan Informatik (SCI), Sekolah Sains Gunaan dan Matematik (SASM) serta Sekolah Reka Bentuk (SDe) telah memeriahkan dewan serba guna dan bangunan Fakulti Kejuruteraan, UTB.

  PERKASA KESEDARAN MENGENAI TENAGA SURIA

  Setiba sahaja di ruang dewan serba guna, salah satu projek berkumpulan daripada tiga orang pelajar Feng dalam Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, UTB, bertajuk Solar Panel Educational Trainer turut menjadi salah satu tarikan utama pameran tersebut.

  Mereka yang terdiri daripada Awang Zikry Amani bin Azma’in, Awang Arif Rusyaidi bin Abdul Rahman, dan Dayang Nadeeya binti Muhammad Muslley semasa berkesempatan ditemui Media Permata antaranya menjelaskan projek berkenaan merupakan sebuah peranti yang memiliki prinsip dan aplikasi penukaran tenaga suria dengan membenarkan orang ramai mengukur voltan, arus dan kuasa panel suria di bawah keamatan cahaya yang berbeza-beza, teduhan, sudut kejadian dan kombinasi sambungan yang berbeza.

  (Dari kiri) Awang Zikry, Awang Arif Rusyaidi dan Dayang Nadeeya semasa berkesempatan ditemui pihak media. – GAMBAR OLEH NURDIYANAH R.
  Awang Muhammad Eddy Syazwan menjelaskan aplikasinya direka khas untuk sesiapa yang berminat untuk mengenali spesies burung melalui bunyi haiwan itu. – GAMBAR OLEH NURDIYANAH R.
  Pameran Projek UTB 2024, baru-baru ini, telah berjaya melahirkan golongan pelajar yang memiliki pemikiran inovatif. – GAMBAR OLEH NURDIYANAH R.
  Dayang Fatin Nur Aqilah Natasha turut tidak ketinggalan menyerlahkan hasil kajian berjudul Optimisation of Pectin Extraction from Roselle Fruit. – GAMBAR OLEH NURDIYANAH R.

  Adapun matlamat projek yang dihasilkan itu antaranya sebagai fabrikasi peranti tenaga suria untuk digunakan sebagai alat pendidikan, di samping untuk membimbing orang ramai tentang cara kerja panel suria, dan sekali gus bagi menggalakkan tenaga suria untuk masa depan yang mampan.

  “Adalah dipercayai bahawa projek sebegini mempunyai keupayaan untuk berfungsi sebagai fasa awal yang penting dalam meyakinkan orang ramai untuk beralih ke arah menerima sumber tenaga yang lebih hijau lebih-lebih dalam kita sama-sama menjayakan Wawasan Brunei 2035,” ujar mereka.

  APLIKASI PENCINTA SPESIES BURUNG

  Sementara itu, salah satu projek yang tercetus daripada minat peribadi terhadap biodiversiti dan spesies burung yang terdapat di Negara Brunei Darussalam telah mendorong salah seorang pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Pengkomputeran, UTB dengan pengkhususan dalam Pembangunan Perisian, Awang Muhammad Eddy Syazwan bin Suhardy membangun aplikasi mudah alih yang mesra pengguna untuk pengenalan bunyi burung.

  Menerusi projek yang diberi nama Kicau Recognizer, Awang Muhammad Eddy menjelaskan aplikasi itu direka khas untuk peminat burung, pencinta alam, pakar ornitologi, dan sesiapa yang berminat untuk mengenali spesies burung melalui bunyi haiwan tersebut.

  “Teknologi yang digunakan termasuklah teknologi pengenalan bunyi untuk mengenalpasti bunyi burung, serta flutter untuk pembangunan aplikasi mudah alih. Selain itu, saya menggunakan flask dan python untuk bahagian back end, termasuk pemprosesan data dan implementasi algoritma pembelajaran mesin,” ujarnya.

  Menariknya, negara kita ini sememangnya kaya dengan spesies burung unik, namun menurut Awang Muhammad Eddy tidak banyak aplikasi yang direka khas untuk mengenal pasti dan memahami burung-burung tempatan.

  Menurutnya inspirasi tersebut datang daripada keperluan untuk alat pendidikan yang dapat membantu masyarakat mengenali dan menghargai alam sekitar kita dengan lebih mendalam.

  “Projek ini mempunyai pelbagai manfaat, termasuk meningkatkan kesedaran tentang biodiversiti tempatan dan kepentingan pemeliharaan alam sekitar. Ia juga boleh menjadi alat pendidikan yang berharga untuk sekolah dan institusi penyelidikan. Bagi masyarakat umum, aplikasi ini boleh memupuk minat dan pengetahuan tentang burung tempatan, sekali gus meningkatkan rasa bangga terhadap kekayaan alam semula jadi negara kita,” jelasnya lagi.

  Dalam pada itu, beliau juga menaruh harapan agar projek itu dapat diterima dengan baik oleh masyarakat dan dapat dimanfaatkan bersama sekali gus dapat menginspirasi lebih ramai pelajar dan penyelidik untuk meneroka teknologi dalam bidang biodiversiti.

  TEROKAI MANFAAT BUAH ROSELLE

  Dengan matlamat untuk mengetengahkan manfaat yang dapat diperolehi daripada buah Roselle yang nama latinnya Hisbiscus sabdariffa L, salah seorang pelajar SASM di bawah pengkhususan Program Sains Makanan dan Teknologi, Dayang Fatin Nur Aqilah Natasha binti Abdullah Azamain turut tidak ketinggalan menyerlahkan hasil kajian berjudul Optimisation of Pectin Extraction from Roselle Fruit.

  Dalam perkongsiannya, beliau menjelaskan bahawa penyelidikannya terhadap bunga Roselle yang berwarna merah menawan, bukan hanya memiliki keindahan untuk menghias persekitaran halaman kediaman atau tanaman bahkan hakikatnya ia menyimpan pelbagai manfaat untuk kesihatan bagi mereka yang mengamalkannya.

  Pohon bunga Roselle tumbuh dari biji atau benih dengan ketinggian yang boleh mencapai antara tiga hingga lima meter serta mengeluarkan bunga hampir sepanjang tahun.

  Umumnya kelopak bunga Roselle yang berwarna merah gelap dan tebal itu sering dijadikan minuman dengan rasa masam menghasilkan rasa segar sehingga sangat sesuai dijadikan variasi jenis olahan yang lain seperti jem dan jus sirap.

  Pectin merupakan polimer kompleks yang ditemui terutamanya dalam dinding sel buah-buahan dan sayur-sayuran. Penyelidikan mengenai mengoptimumkan pengekstrakan pectin daripada kelopak Roselle sememangnya boleh berpotensi dalam membantu menambah pengeluaran produk dalam industri makanan,” tambahnya.

  Menyentuh mengenai metodologi yang digunakan dalam penyelidikan berkenaan, Dayang Fatin menjelaskan ia terbahagi kepada peringkat-peringkat tertentu bermula dari pra pengekstrakan meliputi sesi tuai dan pengeringan buah Roselle dan Alcohol-Insoluble Residue (ART) sehingga ke proses centrifuge dan titration.

  POTENSI PENUH INOVASI, KREATIF DAN MAMPAN

  Pameran yang berjalan selama sehari itu bertujuan untuk meraikan pencapaian pelajar tahun akhir dengan menonjolkan pemikiran inovatif dan komitmen mereka terhadap penyelesaian yang kreatif dan mampan.

  Selain itu, ia juga menyediakan platform bagi pelajar untuk menyampaikan idea-idea mereka serta menjana semangat kolaborasi antara organisasi awam dan swasta, sekali gus menyumbang kepada pertumbuhan sektor perindustrian dan akademik.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...