Sunday, April 14, 2024
34.6 C
Brunei

  -

  Pameran seni interaktif tarik minat pelancong

  TOKYO – Ia mengasyikkan, interaktif dan tentunya, menarik peminat Instagram – seni digital kolektif Jepun, teamLab, yang merupakan tarikan utama pelancong, kini berada di rumah baharu di pencakar langit tertinggi negara tersebut.

  Pusaran lampu sorot yang berubah-ubah dan bilik cermin yang dipenuhi dengan bola halus yang ‘bergoyang’ adalah antara karya seni serba baharu di pameran tetap teamLab Borderless, yang dibuka pada 2 Februari. Karya-karya itu bekerjasama dengan puluhan paparan memukau lain, dari air terjun cahaya hingga burung yang meninggalkan jejak berwarna-warni ketika melintas, dalam paparan labirin di bangunan Azabudai Hills setinggi 325 meter di tengah Tokyo.

  “Matlamat kami adalah untuk menyentuh orang ramai, dan mendorong mereka untuk merenung kehidupan dan dunia dengan cara yang lebih positif,” Toshiyuki Inoko, pengarah kolektif teamLab yang terkenal di peringkat antarabangsa, memberitahu AFP pada pratonton akhbar.

  “Kerja kami adalah kesinambungan daripada usaha kami yang lalu tetapi menawarkan pengalaman baharu pada masa yang sama.”

  Pengunjung ke tarikan di Azabudai Hills, yang telah menjulang tinggi di tengah Tokyo sejak siap tahun lepas, bebas bersiar-siar melalui kompleks karya seni yang menggabungkan juluran dan bunyi.

  Anggota kakitangan menyemak paparan digital di pameran semasa lawatan ke lokasi baharu teamLab kolektif Jepun di menara Azabudai Hills di Tokyo. – AFP

  Sesetengah paparan bergerak dari bilik ke bilik, dan yang lain bertindak balas terhadap pergerakan pelawat, dengan kelopak bertaburan semasa mereka menghampiri dan lampu ‘beralun’ di kaki mereka.

  Pameran itu mempunyai lebih daripada 50 karya seni yang menampilkan gabungan motif semula jadi dan dunia lain, daripada bunga yang mekar perlahan kepada bilik kabel yang luas di mana cahaya digital kelihatan seperti hujan turun.

  Banyak pameran telah ditunjukkan pada pameran teamLab Borderless sebelumnya di Teluk Tokyo, yang dibuka dari 2018 hingga 2022.

  Dikunjungi oleh bintang termasuk Will Smith dan Kim Kardashian, ia memegang Rekod Dunia Guinness untuk muzium yang paling ramai dikunjungi khusus untuk kumpulan seni tunggal, dengan hampir 2.2 juta kemasukan pada 2019.

  Selain keseronokan visual dan pendengaran, pemasangan di teamLab Borderless baharu juga menarik deria bau dan rasa, dengan teh hijau dan ais krim disajikan di bawah unjuran meja khas.

  “Manusia melihat dunia dengan badan mereka, tetapi hari ini persepsi kita tentang dunia selalunya melalui Internet, atau televisyen,” kata Inoko. “Jadi, kami mahu mencipta pengalaman” yang menarik kepada semua deria, tambahnya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pegawai China bertemu Kim dalam rundingan peringkat tertinggi

  BEIJING, 14 APRIL - Seorang pegawai tertinggi China mengesahkan hubungan dengan Korea Utara semasa pertemuan kelmarin dengan pemimpin negara itu, Kim Jong Un di...