Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Pameran seni vibe tonjol kreativiti pelajar

  Oleh Nurdiyanah R.

  Setiap karya seni yang dihasilkan itu pastinya memiliki suatu nilai estetika dan kreativiti yang tersendiri dan makna yang mendalam.

  Sebuah karya itu mungkin diinspirasikan daripada sebuah sejarah, kisah silam, kenangan terindah, alam sekitar, kebudayaan, perjuangan, dan sebagainya. Itulah hebatnya sebuah karya yang sememangnya dicintai dan diagungkan oleh setiap insan yang meminati seni.

  “Pameran ini bukan sahaja mampu menonjolkan curahan kreativiti masing-masing, akan tetapi ia juga mengetengahkan pelbagai topik dan isu yang lebih meluas dengan menyelitkan makna yang berbeza dan menarik menggunakan berbagai-bagai kaedah yang sememangnya boleh membuka minda para pengunjung dalam memahami setiap karya yang dipamerkan,” ujar Awang Abdul Wafi bin Haji Sabri selaku salah seorang pelajar Kolej Pengajian Siswazah Antarabangsa (KIGS) yang mengetuai Pameran Seni VIBE dan Minggu Media 2023 KIGS ke-13 semasa ditemui penulis di kampus kolej berkenaan di Kiulap, baru-baru ini.

  Merupakan salah seorang penuntut tahun akhir dalam jurusan Sarjana Muda Reka Bentuk (Kepujian) dalam Reka Bentuk Profesional (Komunikasi Visual) di KIGS, Awang Abdul Wafi mengongsikan bahawa di bawah tema ‘VIBE’ pada tahun ini lebih berkisar mengenai reka bentuk sesuatu yang penting sehingga boleh mewujudkan kesedaran orang ramai terhadap karya yang ingin disampaikan.

  Karya cetus kepentingan kesihatan

  Menyentuh mengenai projek yang dihasilkan, Awang Abdul Wafi berkata sentuhan karya yang diketengahkan itu memiliki nilai kepentingan tersendiri antaranya untuk meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap gangguan dismorfik badan melalui ciptaan reka bentuk arca daripada bahan clay dan begitu juga satu rekaan imej untuk baju T, antaranya dengan menggunakan aplikasi Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator.

  Para peserta pameran bergambar ramai semasa majlis berkenaan.
  Awang Abdul Wafi semasa ditemui penulis.
  Karya produk menarik yang diberi nama Corak Made ditampilkan oleh Dayang Nur Billah Izzah.
  Sebuah projek berjudul Amora yang dihasilkan oleh Dayang Amal Nadheerah.

  “Dengan karya ini, saya juga menyelitkan salah satu usaha untuk mendidik masyarakat agar memahami bagaimana cara mengatasi masalah gangguan berkenaan dengan mengamalkan gaya hidup sihat melalui aktiviti senaman,” tambahnya.

  Sementara itu, sebuah projek berjudul Amora yang merupakan jenama pakaian yang merangkumi produk seperti baju T, tote bag dan stiker telah dihasilkan oleh Dayang Amal Nadheerah binti Haji Affandy.

  Menjelaskan secara ringkas mengenai nilai estetika yang berselindung dalam karyanya, Dayang Amal Nadheerah berkata penciptaan jenama berkenaan khusus untuk projek tahun akhir beliau bagi menyebarkan kasih sayang dan kesedaran kesihatan mental.

  “Untuk melakukan itu, saya menggunakan penegasan positif pada tipografi saya.

  “Pengesahan dan reka bentuk yang positif menggalakkan penglibatan positif dalam kalangan mereka yang melihatnya,” kongsinya.

  Memperkasa nilai tekstil tenunan

  Sebuah karya produk menarik berupa perhiasan dan permainan teka-teki dan beg kecil yang diberi nama Corak Made pula menjadi salah satu projek yang ditampilkan oleh Dayang Nur Billah Izzah binti Haji Kassim dengan berciri khas paparan pelbagai jenis corak tenunan Brunei.

  Dayang Nur Billah berkata, semestinya penciptaan produk berkenaan dihasrat dapat mewujudkan kesedaran terhadap penghayatan nilai tekstil tenunan Brunei. Produk perhiasan dan permainan teka-teki itu memberi tumpuan kepada orang ramai untuk menyelesaikan cantuman rekaan yang menggabungkan corak tenunan sekali gus bagi meningkatkan pengetahuan bersama mengenai pelbagai jenis corak tenunan, antaranya ialah Kain Si Lubang Bangsi, Kain Si Pugut, Kain Jongsarat, dan sebagainya.

  “Dalam era moden ini, penggunaan digital pintar hendaklah dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya dengan memartabatkan apa sahaja warisan kesenian Melayu yang kita miliki agar ia tidak pupus ditelan zaman terutamanya dalam kalangan generasi muda,” katanya.

  Seni karya serlah kesungguhan

  Awang Abdul Wafi semasa akhir pertemuan berharap agar perlaksanaan Pameran Seni VIBE seperti ini akan diteruskan lagi pada masa akan datang sebagai platform untuk menyerlahkan karya seni bagi penuntut-penuntut baharu nanti.

  “Dengan adanya pameran sebegini, kita dapat melihat sendiri nilai kesungguhan para pelajar yang bekerja keras dan ia sangat bermakna apabila hasil karya mereka dapat dikongsikan kepada orang ramai.

  “Berdirinya kami di sini, ia tidak bermakna tanpa adanya sokongan dan dorongan yang kuat daripada para pengajar, ibu bapa dan semua pihak yang sama-sama menjayakan pameran ini,” katanya.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...