Panah laser boleh didenda $50,000

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 OKT – Orang ramai yang didapati sengaja menggunakan laser yang ditujukan ke kapal terbang boleh disabitkan kesalahan di bawah Seksyen 21 Perintah Penerbangan Awam 2006 yang membawa hukuman denda tidak melebihi $50,000, penjara selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya.

Selain itu, Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB) memandang serius kesalahan panahan laser di mana ia boleh membahayakan nyawa juruterbang, keselamatan penumpang dan pesawat secara keseluruhannya serta menganggap perbuatan itu boleh mengancam nyawa serta tidak akan berkompromi terhadap perbuatan tersebut.

Pemangku Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Snr Supt Sulaiman bin Alidin (gambar), menekankan perkara itu pada Sidang Media mengenai Bahayanya Aktiviti Serangan Laser yang berlangsung di Bangunan Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, hari ini.

“Mereka juga boleh dihukum di bawah Seksyen 338 Kanun Hukuman Jenayah Bab 22, perlakuan yang menyebabkan kecederaan parah kepada mana-mana orang dengan melakukan apa-apa perbuatan yang boleh membahayakan nyawa manusia atau keselamatan diri orang lain, jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara selama tempoh tidak melebihi lima tahun dan denda,” tegasnya.

Oleh itu, beliau menyatakan bahawa PPDB menggesa orang ramai yang mempunyai pengetahuan dan maklumat mengenai sebarang aktiviti panahan laser untuk tampil ke hadapan dan memberi keterangan sebagai pemberi maklumat untuk membantu PPDB mengesan individu-individu bertanggungjawab.

Pada masa yang sama, beliau mengingatkan orang ramai bahawa sebagai warganegara yang mematuhi undang-undang, adalah menjadi tanggungjawab rakyat yang mempunyai pengetahuan dan maklumat mengenai sebarang aktiviti jenayah supaya memaklumkan dan melaporkan aktiviti berkenaan kepada PPDB melalui talian hotline 993 atau balai polis yang berhampiran.

“Dengan maklumat yang disampaikan kepada kami, ia akan membantu proses siasatan dan pendakwaan kami. Diingatkan juga kepada orang ramai bahawa untuk mengukuhkan lagi usaha dalam serangan laser, polis akan menyiasat insiden panahan laser yang dilaporkan serta bekerjasama rapat de-ngan agensi-agensi yang berkaitan bagi mengesan dan menghalang aktiviti penahan laser tersebut,” tekannya.

Di samping itu, beliau menyarankan supaya ketua kampung dan penghulu mukim untuk terlibat dan sama-sama memikul tanggungjawab bersama pihak berkuasa bukan sahaja dalam konteks serangan laser tetapi juga sebagai langkah-langkah pencegahan jenayah.

“Mereka juga perlu berinteraksi dengan penduduk kampung dan mukim dengan memberi nasihat dan kaunseling atau mengadakan ceramah komuniti serta mendapatkan bantuan dari daerah polis masing-masing,” tambahnya.

PPDB sekali lagi ingin mengeluarkan amaran yang tegas dan peringatan kepada orang ramai terutamanya kepada individu yang bertanggungjawab, untuk menghentikan dan mengelakkan diri dari terlibat dalam sebarang aktiviti jenayah dan aktiviti yang sia-sia.