Pancaragam Turki kitar semula sampah jadi instrumen muzik

ISTANBUL – Tin kosong, tapak lampu dan tali: kedengaran seperti sampah bagi sesetengah orang namun ia adalah muzik di telinga kumpulan Turki yang menukar bahan buangan kepada instrumen untuk menggalakkan kitar semula.

Fungistanbul, terdiri daripada kumpulan tiga orang yang mula bereksperimen dengan bunyi yang mereka panggil ‘Trash Oriental’ pada 2019, telah menyertai pergerakan global kumpulan semakin berkembang yang memukul, memetik dan meniup benda yang mereka temui dalam tong sampah.

“Kami tidak tahu kami akan menghasilkan bunyi ini apabila kami memulakannya,” ahli kumpulan, Roni Aran mengakui di studio kumpulan itu, terletak di bahagian kotor Istanbul yang dipenuhi dengan kedai pembaikan kereta.

“Kami semua terkejut dengan keputusan itu dan begitu jua penonton.”

Kemunculan Fungistanbul di persada muzik tempatan bertepatan dengan peningkatan berterusan dalam kepentingan alam sekitar kepada pengundi Turki – terutamanya golongan muda, di mana kedudukannya dalam ekonomi signifikan, menurut dapatan tinjauan pendapat.

Negara yang luas itu dilanda kebakaran hutan, banjir kilat dan bencana maut lain tahun ini, memberi tekanan kepada Presiden Recep Tayyip Erdogan kurang dua tahun sebelum pilihan raya yang dijadualkan akan datang.

Aran dan dua rakan pertengahan umurnya, yang kesemuanya merupakan pemuzik profesional berkata mereka mempromosikan ‘kitar semula’ – proses menambah nilai kepada barangan lama yang sepatutnya dibuang begitu sahaja.

“Saya jumpa ini dekat tempat pembuangan sampah,” kata Aran sambil menunjukkan satu tin plastik besar sambil tersengih. “Nasib baik, ia bersih.”

Memainkan gabungan eklektik melodi muzik rakyat, ketiga-tiga rakan itu berkata ia memerlukan pemikiran dan usaha untuk mengubah kepingan sampah menjadi instrumen yang boleh dipercayai dengan bunyi yang konsisten. – AFP

Roni Aran bersedia untuk memberikan persembahan menggunakan salah satu instrumen yang diperbuat daripada bahan buangan. – AFP