Saturday, August 20, 2022
23.2 C
Brunei

Pandemik pemangkin perubahan

-

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 MEI – Setelah lebih dua tahun pandemik COVID-19, pemulihan ekonomi mula menunjukkan peningkatan momentum di rantau ASEAN+3 dengan pertumbuhan dijangka terus mantap namun begitu risiko baharu terus mengaburi pandangan hadapan.

Kemungkinan varian COVID-19 yang baharu dan lebih ganas, boleh sahaja menggagalkan pembukaan semula ekonomi selanjutnya di mana perkara itu tidak boleh diabaikan, tegas Pengarah Pejabat Penyelidikan Mikroekonomi ASEAN+3 (AMRO), Toshinori Doi dalam kata alu-aluannya semasa Webinar bersama Bank Pembangunan Asia (ADB)-AMRO, Economic Recovery in ASEAN+3: New Drivers of Growth and Optimism, yang berlangsung secara maya pada 13 Mei lalu.

Beliau menambah bahawa pergolakan di Ukraine juga telah menyebabkan kenaikan harga tenaga dan komoditi pertanian utama serta memburukkan lagi masalah rantaian bekalan.

Menurut beliau, COVID-19 telah menjadi pengganggu dan pemangkin utama bagi perubahan di mana ia memberikan kesan dalam bentuk yang berbeza kepada ekonomi yang berlainan dengan sesetengah ekonomi lebih terjejas daripada yang lain.

Di samping itu, pandemik juga telah memacu inovasi dalam sektor-sektor seperti jualan runcit, kewangan dan penjagaan kesihatan serta dijangka dapat mengangkat ekonomi rantau dalam jangka panjang ke arah pertumbuhan berpandukan kepada produktiviti yang lebih tinggi.

Webinar yang julung-julung kali diadakan itu telah menampilkan barisan pembentang yang berpengalaman dan berpengaruh. – Gambar AMRO

Terdahulu, beliau berkata webinar itu merupakan acara sampingan kepada Mesyuarat Menteri-menteri Kewangan dan Gabenor-gabenor Bank Pusat ASEAN+3 ke-25 yang dipengerusikan oleh Kemboja dan China dengan dihadiri oleh menteri-menteri kewangan dan gabenor-gabenor bank pusat dari 10 negara anggota ASEAN, China, Jepun dan Korea.

Mesyuarat itu, jelasnya, telah membincangkan mengenai cabaran-cabaran makro-
ekonomi dan kerjasama kewangan yang mendalam di rantau berkenaan.

Webinar membincangkan mengenai dengan sektor-sektor utama termasuk pelancongan, pakaian dan pemprosesanagri, haluannya dalam dunia pasca pandemik serta industri-industri yang baru muncul dengan potensi tinggi bagi pertumbuhan masa hadapan seperti elektronik, perdagangan dan perkhidmatan digital.

Webinar juga meliputi perbincangan mengenai respons dasar terhadap risiko-risiko seperti peningkatan inflasi dan gangguan bekalan disebabkan pergolakan di Ukraine.

Ketua Pengarah ADB bagi Asia Tenggara, Ramesh Subramaniam berkata bahawa usaha untuk menyokong industri yang mempunyai kelebihan saingan bagi memacu sebuah pemulihan yang hijau, berdaya tahan dan inklusif bukan sahaja memerlukan intervensi sektor khusus oleh kerajaan tetapi memerlukan langkah-langkah merentas sektor bagi membolehkan persekitaran perniagaan, meningkatkan infrastruktur serta menubuhkan hubungan antara rantau yang lebih kukuh.

Webinar yang julung-julung kali diadakan itu menyaksikan barisan pembentang yang
berpengalaman dan berpengaruh termasuk Timbalan Ketua Pengarah, Biro Kewangan Antarabangsa, Kementerian Kewangan dan Ekonomi Korea, Byungsik Jung; Pengarah, Jabatan Pembangunan Keusahawanan dan Ramalan Perin-dustrian, National Centre for Socio-economic Information and Forecast, Vietnam, Toan Thang Tran; Pengarah Jabatan Kerjasama Serantau dan Penyelidikan Ekonomi, ADB, Lei Lei Song; ahli Ekonomi Kanan, Jabatan Asia Tenggara, ADB, James Villafuerte; Toshinori Doi; Ketua Ahli Ekonomi dan Ketua Kumpulan, Pemantauan Serantau, AMRO, Ling Hui Tan serta ahli Ekonomi, Pemantauan Serantau, AMRO, Marthe M Hinojales.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Yangtze susut, kemarau teruk landa China

CHONGQING, 19 OGOS – Sungai terbesar China, Yangtze menyusut teruk hari ini akibat kemarau musim panas terburuk di China dalam masa enam dekad sehingga...
- Advertisment -