Panduan ketika lakukan pengasingan diri

Oleh AK Zaki Kasharan

Kementerian Kesihatan telah memberikan beberapa garis panduan yang patut dilakukan bagi seseorang yang diarahkan melakukan pengasingan diri (self-isolation).

Asingkan diri anda

Seseorang yang diarahkan untuk melakukan pengasingan diri hendaklah mengasingkan dirinya daripada orang lain termasuk ahli keluarga dengan sentiasa berada di dalam bilik, rumah atau tempat yang dikhaskan untuk mengasingkan diri termasuk tidak pergi bekerja atau ke mana-mana tempat awam termasuk kedai.

Jika memerlukan bantuan untuk membeli barang keperluan harian atau dapur mahupun mengambil ubat, seseorang itu hendaklah memaklumkan dan berpesan kepada ahli keluarganya, rakan atau majikannya.

Mereka perlu memastikan barangan dipesan ditinggalkan di luar pintu orang diasingkan selepas memberitahu tentang penghantaran barangan tersebut dan mengelakkan daripada memasuki bilik atau tempat pengasingan yang dikhaskan.

Mereka yang diarahkan untuk mengasingkan diri adalah dibolehkan untuk keluar ke halaman taman atau ruangan luar peribadi mereka namun menahan diri daripada bersosialisasi dan berhubungan dengan orang lain. Jika seseorang berada di taman berkenaan bersamanya, dia mestilah memakai topeng penutup muka dan menjarakkan diri sejauh 2 meter di samping menghadkan masa ketika berada di luar.

Seseorang yang diarahkan untuk melakukan pengasingan diri hendaklah mengasingkan dirinya daripada orang lain termasuk ahli keluarga dengan sentiasa berada di dalam bilik, rumah atau tempat yang dikhaskan. – Gambar hiasan
Sebagai langkah menjaga kebersihan diri perlu kerap membersihka kedua-dua belah tangan sepanjang hari dengan menggunakan air dan sabun selama dua puluh saat. – Gambar hiasan
Jarakkan diri sejauh dua meter (tiga langkah) dari orang lain. – Gambar hiasan.
Untuk menghilangkan virus yang terdapat di mana-mana permukaan, hendaklah menggunakan produk pencuci dan peluntur. – Gambar hiasan

Adalah tidak dibenarkan untuk mengundang atau menerima pengunjung seperti kawan dan keluarganya daripada memasuki bilik atau rumah pengasingan tersebut. Jika perlu untuk bercakap atau berinteraksi dengan seseorang maka mereka adalah digalakkan untuk menggunakan telefon atau media sosial sebagai medium berinteraksi.

Tetap berada di bilik anda

Bagi memastikan bilik mempunyai pengudaraan yang baik, maka tingkap dan jendela bilik atau rumah orang diasingkan adalah juga dibolehkan untuk dibuka secara berkala. Selain itu mereka harus memilih untuk tinggal di dalam bilik sendirian dan memisahkan diri daripada orang lain di rumah tersebut dan memastikan pintu ditutup sepanjang masa.

Adalah disarankan agar mereka memastikan dan sentiasa membersihkan tangan serta tidak menyentuh muka selain kerap membersihkan permukaan bilik. Di samping itu orang yang diarahkan untuk mengasingkan diri tersebut juga perlulah menggunakan bilik air atau tandas yang berasingan dan tidak digunakan oleh orang lain di rumah berkenaan.

Mereka juga diarahkan untuk menggunakan berus gigi sendiri, peralatan makanan dan minuman sendiri termasuklah cawan dan gelas yang digunakan di dalam bilik tidur mahupun di bilik air, tuala atau kelengkapan tidur seperti cadar, bantal dan selimut.

Pemakanan

Seseorang yang diasingkan berkenaan hendaklah makan di biliknya sendiri dan tidak berkongsi makanan dan minuman yang mana makanan berkenaan hendaklah disimpan di luar pintu biliknya.

Makanan yang disediakan juga hendaklah dalam bekas kontena pakai buang. Walau bagaimanapun penggunaan bekas makan dan minuman sendiri yang digunakan hendaklah sentiasa disimpan di dalam bilik pengasingan masing-masing yang mana dapat digunakan berulang kali sekiranya tidak menggunakan perkakas makan dan minum pakai buang.

Jika tidak terdapat sebarang kemudahan membasuh barangan atau perkakas makanan berkenaan di dalam bilik berkenaan ia boleh dicuci menggunakan sarung tangan dan menggunakan air panas.

Penggunaan kawasan yang dikongsi bersama

Jikalau orang diasingkan menggunakan tempat yang dikongsi bersama seperti bilik air dan dapur mestilah mengurangkan masanya serta memastikan kawasan berkenaan tidak tertutup pengudaraannya.

Jika boleh jarakkan diri sejauh dua meter (tiga langkah) daripada orang yang tinggal bersama serta memastikan tidak berkongsi tuala sama ada yang digunakan selepas orang diasingkan mandi mahupun bagi mengelap tangan.

Jika berkongsi tandas atau bilik air, adalah amat penting bagi orang diasingkan melakukan pembersihan setiap kali mereka menggunakannya. Dan jika berkongsi dapur dengan penghuni rumah lainnya, cuba elakkan daripada menggunakannya semasa keberadaan orang lain di sana.

Di samping itu semua penghuni rumah haruslah kerap mencuci tangan dan mengelakkan daripada menyentuh muka mereka serta kerap membersihkan permukaan yang selalu disentuh.

Membersihkan dan pembuangan sampah

Gunakan produk yang biasa digunakan seperti sabun pencuci dan peluntur yang mana ia dapat menghilangkan virus yang terdapat di mana-mana permukaan.

Semua sisa sampah yang digunakan termasuklah topeng penutup mulut, kertas tisu dan lainnya haruslah disimpan dalam plastik sampah dan diikat apabila ia penuh.

Kemudian plastik sampah berkenaan hendaklah dimasukkan ke dalam plastik yang lain untuk memastikannya berlapis (double) dan diikat rapi sebelum disimpan di luar bilik pengasingan anda yang mana akan dibuang oleh ahli keluarga, rakan atau ahli rumah lainnya.

Turut disarankan sesiapa yang membantu orang diasingkan membuang plastik sampah tersebut supaya menggunakan sarung tangan semasa proses pengendalian sisa sampah serta diikuti dengan mencuci tangan menggunakan air dan sabun selepas itu.

Membasuh baju

Jangan kibaskan pakaian kotor orang diasingkan kerana ini meminimumkan kemungkinan penyebaran virus melalui udara.

Bagi mereka yang membasuh baju orang yang diasingkan, disarankan untuk menggunakan sarung tangan pakai buang.

Sementara itu, pakaian kotor yang bersentuhan dengan orang yang diasingkan boleh dibasuh secara berasingan menggunakan detergen rumah biasa dan mengikut arahan.

Cadar tempat tidur dan tuala hendaklah diletakkan di dalam beg plastik, diikat dan dibasuh hanya selepas tempoh pengasingan selesai atau apabila ujian COVID-19 adalah negatif.

Manakala sekiranya tidak mempunyai mesin basuh, tunggu selepas tempoh pengasingan tamat sebelum membawa baju yang hendak dibasuh ke tempat pembasuhan.

Pentingkan kebersihan diri

Sebagai langkah menjaga kebersihan diri, mereka yang diasingkan perlu kerap membersihkan kedua-dua belah tangan sepanjang hari dengan menggunakan air dan sabun selama dua puluh saat atau dengan menggunakan gel pembasmi kuman yang mana ia akan memastikan kebersihan diri dan orang yang tinggal bersama mereka.

Tutup mulut dan hidung dengan menggunakan tisu apabila anda bersin atau batuk. Selepas itu, tisu yang digunakan hendaklah dibuang di tempat pembuangan sampah dan segera mencuci kedua-dua belah tangan anda dengan sabun dan air atau dengan menggunakan gel pembasmi kuman.

Hubungi Talian Nasihat Kesihatan 148

Jika mendapati diri mereka demam atau mempunyai sebarang tanda-tanda masalah pernafasan seperti batuk, selesema dan sakit tekak mahupun kesusahan bernafas anda boleh menghubungi Talian Nasihat Kesihatan 148 jika ia bukan suatu kecemasan.

Orang diasingkan haruslah sentiasa berada di rumah sehinggalah waktu pengasingan berakhir di mana tarikh tersebut adalah turut dinyatakan dalam notis Pengasingan Diri yang diberikan kepada mereka dari mula tempoh pengasingan diri dijalankan.

Jika terdapat sebarang persoalan mengenai ini atau memerlukan surat pelepasan, mereka boleh menghubungi talian 148.