Pantang larang dan selitan teguran, pengajarannya

Oleh Nurdiyanah R.

Jika mengimbas nostalgia bersama orang-orang tua kita terutamanya dalam kalangan masyarakat Melayu, pasti salah satu nilai kekayaan yang sentiasa di bibir-bibir mulut mereka ialah pantang larang.

Kebanyakan mereka apabila menyaksikan tindak-tanduk anak-anak mahu pun cucu-cicit yang kurang disenangi sering mengatakan ‘inda kuasa’ tanpa memberi sebab dan alasan terang-terangan, malah sehinggakan pada zaman itu, anak-anak atau cucu-cicit yang ditegur itu hanya akur dan mematuhi teguran tanpa berkata-kata namun berbeza pada konteks sekarang, apabila ditegur mereka akan cepat atau pantas bertanya sebab-musabab mengapa ditegah daripada melakukan sesuatu perkara tersebut.

Setiap teguran terselindung kebaikan

Pantang larang itu bagaikan suatu seni yang sukar dipisahkan dalam setiap tindakan yang dilakukan dalam kehidupan sehari-hari. Bagaimanapun teguran itu sememangnya memiliki matlamat tulus untuk melahirkan anak cucu mahu pun masyarakat yang memiliki kejernihan jiwa dan minda untuk saling hormat-menghormati dan bersopan-santun kepada insan-insan di sekeliling.

Mungkin seiring kita menempuhi arus kemodenan ini, kebanyakan masyarakat Melayu beranggapan pantang larang merupakan sesuatu yang sudah lapuk dan tidak boleh dipakai lagi. Namun hakikatnya, segala pantang larang yang diungkapkan itu pasti memiliki maksud yang terselindung kebaikan di sebaliknya.

Sebenarnya terlalu banyak pantang larang orang-orang tua kita yang dapat diungkapkan, namun antara yang pernah kita dengar umpamanya kita dilarang untuk ‘Makan dalam patang atau gelap ditakuti menyebabkan gelap hati’, di mana orang-orang tua kebiasaannya melarang agar tidak makan secara bergelap adalah untuk mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak baik seperti ketulangan.

Bergambar bertiga mengikut kepercayaan orang-orang tua membolehkan seseorang itu akan pendek umur namun hakikatnya larang berkenaan hanya untuk menakut-nakutkan anak-anak mereka daripada berbuat demikian.
Orang-orang tua kebiasaannya melarang agar tidak makan secara bergelap untuk mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak baik seperti ketulangan.
Pengajaran daripada pantang larang ‘bermain tapuk-tapukan di dalam rumah kelak ditapuk hantu kelindahau’ ialah orang-orang tua melarangnya kerana ditakuti orang yang bersembunyi di tempat-tempat tersorok tidak dapat keluar atau lemas mahupun menyebabkan bilik yang kemas akan menjadi bersepah.

Begitu juga ungkapan larangan ‘duduk di atas bantal kelak ketulahan’ kebiasaannya kepada golongan kanak-kanak, hakikatnya bantal ialah suatu benda yang digunakan untuk meletakkan kepala ketika berbaring atau tidur. Sememangnya jika difikirkan kurang elok jika bantal dijadikan tempat duduk dan secara tidak langsung daripada pantang larang ini dapatlah disimpulkan mengajar kita tentang adab.

Selain itu, pantang larang ‘bercermin muka pada waktu malam kelak hilang seri muka’ ini kebiasaannya ditujukan kepada semua lapisan masyarakat terutamanya anak gadis yang sememangnya mengandungi maksud bahawa orang-orang tua melarang berbuat demikian kerana dikhuatiri muka yang sememangnya halus dan cantik akan dipenuhi dengan jerawat, lebih-lebih lagi waktu yang sudah larut malam. Selain itu, teguran berkenaan juga memiliki pengajaran tertentu di mana kalau terlalu lama atau asyik merenung muka di hadapan cermin memang banyak kerja rumah akan tertinggal atau terbengkalai, namun pantang larang ini merupakan kurafat semata-mata hanya sekadar untuk berkias-kias dalam menasihati.

Begitu juga, salah satu pantang larang yang pasti pernah kita dengar suatu masa dahulu ketika berkumpul bersama sanak-saudara di kampung halaman, ‘bergambar bertiga kelak pendek umur’, orang-orang tua tidak suka kepada sesuatu yang ganjil seperti angka tiga.

Bergambar bertiga mengikut kepercayaan mereka boleh membuatkan seseorang itu akan pendek umur namun hakikatnya larang berkenaan hanya untuk menakut-nakutkan anak-anak mereka daripada berbuat demikian.

Apa yang perlu kita ketahui, kepercayaan bergambar bertiga dipercayai pendek umur tidak ada kaitan langsung dengan umur seseorang itu dan ia hanya merupakan kurafat semata-mata yang sememangnya bercanggah dengan ajaran Islam.

Selain itu, larangan ‘bermain tapuk-tapukan di dalam rumah kelak ditapuk hantu kelindahau’ yang kebiasaannya ditujukan kepada kanak-kanak sememangnya memiliki maksud tersirat di mana orang-orang tua melarang sedemikian ditakuti orang yang bersembunyi di tempat-tempat tersorok tidak dapat keluar atau lemas mahupun menyebabkan bilik yang kemas akan menjadi bersepah.

Hakikatnya, di sebalik teguran itu, satu pengajaran yang dapat diambil ialah untuk mendidik anak-anak supaya jangan leka dengan bermain sahaja hingga lupa akan perkara-perkara berkebaikan seperti menolong ibu bapa.

Sebagai pendidikan tidak formal

Jika mengamati keindahan pantang larang generasi terdahulu itu sememangnya suatu pendidikan tidak formal terutamanya pendidikan di rumah berteraskan penerapan nilai-nilai kehidupan murni.

Ia secara langsung mahu pun tidak langsung bertujuan untuk membantu ibu bapa dalam mendidik anak-anak menjadi insan-insan yang lebih berakhlak tinggi dalam setiap gerak-geri meniti kehidupan sehari-hari.

Hakikatnya, pantang larang ini ada sebahagiannya bertentangan dengan akidah Islam dan kian beransur-ansur hilang dalam kalangan masyarakat Melayu sejajar dengan keutuhan nilai-nilai keIslaman pada masa kini. Walau bagaimanapun, mana-mana pantang larang yang tidak bertentangan dengan ajaran Islam masih dapat bertahan.

Namun antara faktor yang dilihat pantang larang ini tidak begitu dipraktikkan dalam satu-satu keluarga mahu pun masyarakat setempat berkemungkinan disebabkan situasi kesibukan kerja sehinggakan kesempatan para ibu bapa untuk bersama anak-anak semakin terbatas.

Tambahan lagi, kebanyakan ibu bapa yang kurang pengetahuan mengenainya terutamanya mereka yang membesar dalam era serba moden ini.

Begitu juga halnya, kini anak-anak lebih terdedah dengan pengaruh media massa yang kebanyakan masa lapang mereka untuk menonton televisyen mahu pun berteman dengan telefon bimbit berbandi-ng bertutur santai bersama lingkungan orang-orang tua.

Oleh yang demikian, begitu indah jika kita selami tujuan utama pantang larang orang tua dulu-dulu itu memiliki nilai-nilai tersirat penuh kebaikan dalam mendidik masyarakat untuk lebih berdisiplin dan menjaga sikap dari semasa ke semasa.

Maka tidak salah jika pantang larang ini mewarnai kehidupan kita sehari-hari terutamanya golongan ibu bapa dalam memainkan peranan sebagai pendidik tidak formal kepada anak-anak mereka, asalkan ianya tidak bertentangan dengan agama Islam.