Pantau harga dan kesesuaian gred telur

Baru-baru ini saya terbaca satu entri dalam laman media Facebook mengenai aduan tentang peniaga-peniaga kedai runcit tidak telus dalam penjualan telur.

Sememangnya perkara ini saya sendiri alami dan mungkin sesetengah orang juga turut merasai perkara ini. Kami sebagai pelanggan terasa tertipu kerana telur yang dibeli berlainan dengan apa yang dinyatakan pada harganya.

Pada kebiasaannya, tidak hanya tertumpu pada bulan Ramadan mahupun bulan Syawal yang bakal menjelma, malah pada bulan-bulan yang biasa juga terdapat sesetengah peniaga runcit tidak berlaku jujur pada penjualan telur dan semata-mata untuk mendapat keuntungan.

Di mana sesetengah peniaga menyatakan jenis telur pada tanda harga seperti telur gred B tetapi yang dijual sebenarnya telur gred C. Apa yang menyedihkan lagi, sesetengah peniaga menyusun telur-telur gred yang dinyatakan pada bahagian tepi papan telur dan pada kawasan tengah tertutup dengan telur gred lain.

Di harap para pihak berkenaan memantau perkara ini agar tidak para pembeli tidak terasa ditipu oleh sesetengah peniaga yang hanya tahu mengaut keuntungan.

Telur

Sesetengah peniaga runcit tidak berlaku jujur berhubung penjualan telur dan sesuka hati meletakkan harga semata-mata untuk mengaut keuntungan. – Gambar hiasan