Pantau lagi kedai makan

Negara kita telah mula melonggarkan langkah-langkah penjarakan sosial secara berperingkat.

Kebenaran untuk makan secara ‘dine in’ di restoran dan kedai makan merupakan salah satu kelonggaran yang dibenarkan oleh kerajaan dengan syarat-syarat tertentu seperti mengehadkan kemasukan pelanggan dan melakukan penjarakan pada tempat duduk.

Namun, saya merasa kecewa kerana kebanyakan restoran dan kedai makan tidak mengikuti arahan-arahan yang diberikan oleh kerajaan. Hal ini kerana ada yang masih langsung tidak menjarakan kedudukan tempat duduk di kedai mereka.

Malah mereka tidak mengehadkan kemasukan pelanggan meskipun ada menyediakan kod QR di luar kedai mereka. Saya berpendapat, ketika masih berada dalam musim virus ini, para pelayan perlu mementingkan kebersihan seperti memakai penutup mulut dan hidung dan sarung tangan ketika menyediakan makanan dan mengelak daripada kontak secara fizikal.

Malah yang menyedihkan lagi, para pelayan memegang makanan dengan menggunakan tangan mereka tanpa menggunakan sebarang alat. Dalam masa yang sama, pekerja perlu dikurangkan sedikit atau berikan secara syif bagi mengelakkan keramaian di dalam kedai. Saya berharap pihak tertentu memantau lagi restoran dan kedai makan.

Ingau