Pantri jalanan bantu warga Canberra semasa pandemik

CANBERRA – Semasa perintah berkurung di ibu negara Australia, Canberra, pantri yang berdiri di jalanan yang lengang adalah pemandangan yang menyentuh hati.

Mengandungi makanan, peralatan kebersihan dan barang-barang kanak-kanak, almari pakaian, rak, kabinet dan peti sejuk yang terbengkalai membantu kehidupan orang lebih mudah. Antaranya ialah Ainslie Community Pantry, yang terletak di perhentian bas yang tidak digunakan di utara Canberra.

“Ainslie Community Pantry sangat sibuk semasa perintah berkurung Canberra COVID-19,” kata Christina Schwarz, pengasas pantri.

Pantri dengan dua kabinet di tempat perlindungan bas konkrit silinder berwarna kuning dan jingga tradisional, didirikan pada bulan Januari, ketika sebuah organisasi, Ainslie Buy Nothing Group, mencari jalan untuk menyokong anggota lain dan masyarakat ketika COVID -19.

Terdapat tiga sukarelawan pantri pentadbiran dan sepasukan sekitar lima orang ‘pemeriksa pantri’ biasa yang mengurus pantri, mengisi semula dan menyelaraskan sumbangan. Ramai dalam kalangan penduduk menyumbang pada pantri dan membantu penyelenggaraannya.

Lee Tammy, pemilik Dignity and Desire Street Pantry, menyusun barang di pantri miliknya di Canberra, Australia. – Xinhua
Gambar menunjukkan pantri jalanan yang menyediakan mainan untuk kanak-kanak di Canberra, Australia. – Xinhua

“Ainslie Community Pantry kebanyakannya untuk barang dan peralatan kebersihan yang tidak mudah rosak,” kata Schwarz kepada Xinhua. “Barang yang paling banyak dicari termasuk makanan asasi seperti beras, pasta, sos, mi, sayur-sayuran dalam tin dan makanan ringan, serta peralatan kebersihan seperti tisu tandas, produk penjagaan rambut, produk pergigian, dan produk menstruasi.”

Kerana kebimbangan COVID-19, Canberra memasuki perintah berkurung pada 12 Ogos lalu, yang akan berakhir pada 15 Oktober mendatang.

“Terdapat peningkatan permintaan untuk barang selama ini, yang bertepatan dengan sumber daya yang keseluruhannya kurang untuk membantu masyarakat, kerana sekatan fizikal dan kesan kewangan dari wabak itu,” kata Schwarz.

Mereka bekerjasama dengan pantri dan organisasi suka-relawan lain, seperti Chapman Street Pantry and Helping ACT, untuk meningkatkan bekalan barang dan membantu masyarakat Canberra utara yang lebih luas. Tidak sepe-rti Ainslie Community Pantry, Dignity and Desire Street Pantry dikendalikan oleh Lee Tammy yang berusia 52 tahun. Pantri itu terdiri daripada almari pakaian besar berwarna kuning di depan rumah Tammy, di mana dia membina sebuah bangsal.

“Saya mengenal pasti ada keperluan pada masyarakat untuk mendapatkan barang percuma untuk wanita dan anak damit,” katanya kepada Xinhua.

Oleh itu, dia memulakan pantri sekitar 14 bulan yang lalu, menyediakan barang-barang asas seperti lampin, formula, makanan untuk anak damit, makanan untuk keluarga, serta peralatan kebersihan dan produk kebersihan untuk wanita.

“Kami menerima sumbangan daripada orang ramai,” kata pemiliknya. Dia mempunyai kotak sumbangan. Setiap kali dia mendapat sumbangan, dia menyusun barang dan memasukkannya ke dalam pantri. Setiap hari rata-rata 10 orang berkunjung untuk mendapatkan bantuan, kata Tammy.

Di sepanjang jalan di Canberra, seseorang dapat dengan mudah menemui pantri dengan pelbagai warna dan gaya, sebahagian besarnya dimulakan oleh sukarelawan seperti Schwarz dan Tammy, dan sukar untuk mengetahui jumlah yang tepat. – Xinhua