Paras arsenik tinggi ditemui dalam tubuh kanak-kanak

TOULOUSE, PERANCIS, 13 OGOS – Paras arsenik yang membimbangkan telah dikesan dalam tubuh 38 kanak-kanak yang tinggal berdekatan dalam apa yang dulunya dianggap lombong terbesar dunia bagi elemen bertoksik itu, kata agensi kesihatan serantau Perancis hari ini, meningkatkan kebimbangan yang bahan buangan dari tapak itu boleh terserap dalam tanah dan air bawah tanah.

Agensi kesihatan ARS bagi rantau Occitanie berkata ia telah menguji 103 kanak-kanak berusia 11 tahun atau lebih muda selepas penduduk menjadi cemas apabila bekas lombong Salsignes dibanjiri semasa hujan lebat Oktober lalu. Daripada jumlah itu, 38 mempunyai bacaan arsenik lebih paras rujukan 10 mikrogram per gram kreatina dalam sampel air kencing, dengan 10 kanak-kanak menunjukkan paras di bawah 15 mikrogram.

ARS mengingatkan bahawa pusingan ujian selanjutnya dalam masa dua bulan adalah diperlukan untuk memastikan jika arsenik itu berpunca daripada pendedahan kronik, sebagai bantahan kepada pendedahan akut yang boleh berlaku selepas memakan makanan tertentu seperti kerang atau daging.

Lombong Salsignes di lembah Aude, dekat Carcassonne, merupakan sumber elemen terbesar dunia, serta lombong emas terbesar Eropah, sebelum ia ditutup pada 2004. – AFP