Wednesday, February 1, 2023
25.4 C
Brunei

-

Parlimen Itali adakan mesyuarat pertama

ROM, 13 OKT – Parlimen Itali adakan mesyuarat buat kali pertama hari ini sejak parti sayap kanan memenangi pilihan raya bulan lalu, ia merupakan satu langkah penting dalam proses membentuk kerajaan.

Parti Brothers of Italy pimpinan Giorgia Meloni, yang mempunyai akar neofasis, memperoleh sebanyak 26 peratus undian bersejarah pada pemilihan 25 September.

Tetapi dia hanya boleh membentuk kerajaan dengan sekutunya yang berpecah-belah, Matteo Salvini, ketua Liga sayap kanan, dan Silvio Berlusconi, pengasas sayap kanan Forza Italia.

Ketiga-tiga pemimpin tersebut bertelagah mengenai pembentukan kabinet yang mampu menangani pelbagai cabaran yang dihadapi oleh ekonomi ketiga terbesar zon euro tersebut, terutamanya inflasi yang melambung tinggi dan krisis tenaga yang dikaitkan dengan perang di Ukraine.

“Kami tidak boleh membuang masa, keadaan di Itali tidak mudah,” kata Meloni kelmarin menjelang perbincangan dengan Salvini dan Berlusconi, yang partinya masing-masing memperoleh sebanyak sembilan dan lapan peratus undian.

Ahli Dewan Negara dan dewan rakyat akan mula mengundi penceramah baharu hari ini, satu proses yang mungkin melibatkan beberapa pusingan, berpotensi berlanjutan hingga esok.

Penceramah kemudiannya akan mengambil bahagian dalam perbincangan dengan Presiden Sergio Mattarella mengenai siapa yang bakal memimpin kerajaan seterusnya. – AFP

Gambar fail menunjukkan Perdana Menteri baharu Itali Mario Draghi mempengerusikan pertemuan semula kabinet menteri pertamanya selepas upacara angkat sumpah, di pejabat Perdana Istana Chigi, di Rom, 13 Februari 2021. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -