Parlimen kosovo namakan kerajaan baharu

PRISTINA, 3 JUN – Kosovo menamakan sebuah kerajaan baharu hari ini selepas dibelenggu kemelut politik berbulan-bulan lamanya di bekas wilayah Serbia, yang melihat pemimpin sayap kiri Albin Kurti disingkirkan dan menambah ketegangan dengan penyokongnya.

Kerajaan baharu dibentuk oleh bekas rakan gabungan Kurti, parti LDK, yang meletak jawatan daripada gabungan pada Mac, mencetuskan krisis kepimpinan di Kosovo di tengah pandemik koronavirus.

Pemimpin LDK Avdullah Hoti, profesor ekonomi berusia 44 tahun, dilantik sebagai Perdana Menteri dengan 61 undi daripada 120 ahli parlimen.

“Saya rasa bertanggungjawab kepada timbalan, kepada rakyat dan kepada Perlembagaan atas tugas yang sedang menunggu kami,” beritahunya kepada sidang perhimpunan.

Beliau juga berikrar akan meneruskan rundingan yang terbuntu dengan bekas musuh perang Serbia.

Perdana Menteri Kosovo baharu Avdullah Hoti bercakap kepada media di Pristina selepas sesi parlimen kelmarin. – AFP

Pengundian dipulaukan oleh ahli parlimen daripada parti pimpinan Kurti Vetevendosje, yang telah melancarkan bantahan ‘latihan’ dalam beberapa minggu ini tatkala ketegangan semakin meningkat.

Penyokong beliau telah menuntut pilihan raya baharu diadakan dan menuduh ahli politik ‘mencuri’ undi mereka untuk Vetevendosje dalam pilihan raya Oktober.

Kemenangan parti dialu-alukan sebagai kekalahan bersejarah bekas pejuang pemberontak yang telah menguasai Kosovo sejak mencapai kemerdekaan dari Serbia pada 2008.

Gabungan baharu itu terdiri daripada perikatan di antara LDK, dua bekas kumpulan pembangkang dan parti yang mewakili golongan minoriti etnik. – AFP