Monday, November 28, 2022
23.1 C
Brunei

-

Parlimen Maldives ditutup demi keselamatan

COLOMBO, 25 Julai 2017 – Kerajaan Maldives hari ini membela pergerakan tentera yang kontroversial untuk menyekat para ahli parlimen pembangkang daripada memasuki parlimen, dengan mengatakan langkah itu adalah sebahagian daripada langkah keselamatan yang dilakukan untuk seorang pelawat.

Pada hari Isnin, Presiden Abdulla Yameen mengarahkan tentera untuk mengusir penggubal undang-undang, kata pembangkang, dalam kekacauan terbaru di negara pulau peranginan itu.

Pejabat Yameen berkata dalam pernyataan bahawa badan perundangan ditutup sebagai sebahagian daripada langkah-langkah keselamatan yang ketat yang dilakukan untuk ulang tahun ke-52 kemerdekaan negara pada hari Rabu dan ‘lawatan kemasukan VVIP’.

Perdana Menteri Pakistan, Nawaz Sharif akan menjadi tetamu utama pada perayaan semasa lawatan tiga hari mulai hari ini, kata Suruhanjaya Tinggi Pakistan di Colombo.

Polis menghalang jalan menuju bangunan Parlimen di Male, Maldives, Isnin pada 24 Julai 2017. – AP
Polis menghalang jalan menuju bangunan Parlimen di Male, Maldives, Isnin pada 24 Julai 2017. – AP

“Langkah-langkah khas yang diambil oleh pasukan keselamatan di bangunan parlimen pada 24 Julai 2017 adalah memastikan keselamatan premis itu, seperti yang diamanahkan oleh … perlembagaan,” kata pejabat Yameen.

Pemimpin pembangkang utama negara itu, Mohamed Nasheed menyeru pengusiran itu menyalahi undang-undang.

Terdahulu, pintu parlimen dikunci oleh anggota angkatan tentera dan Ahli Parlimen dihalang daripada memasuki kawasan parlimen. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -