Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Parti konservatif perdana menteri Greece mendahului pilihan raya besar, untuk mendapatkan majoriti secara langsung

  ATHENS, 22 MEI – Perdana Menteri Greece, Kyriakos Mitsotakis, yang parti konservatifnya memperoleh keputusan besar dalam pilihan raya semalam tetapi tanpa kerusi di parlimen untuk menang secara langsung, menunjukkan bahawa beliau akan mencari pilihan raya kedua dalam usaha untuk menyatukan kemenangan tanpa memerlukan gabungan parti.

  Keputusan hampir lengkap menunjukkan bahawa Parti Demokrasi Baharu Mitsotakis adalah 20 mata peratusan penuh di hadapan saingan utamanya, parti sayap kiri Syriza.

  Tetapi sistem pilihan raya baru perwakilan berkadar bermakna 40 peratus bahagian undinya masih tidak mencukupi untuk memperoleh majoriti daripada 300 kerusi di parlimen.

  Untuk membentuk kerajaan, beliau sama ada perlu mencari rakan gabungan daripada parti yang lebih kecil, atau menuju ke pilihan raya kedua.

  Perdana menteri tersebut berkata beliau akan ‘mengikut semua prosedur perlembagaan’ tetapi mengekalkan pandangannya bahawa sistem pilihan raya semasa yang mewujudkan keperluan untuk gabungan adalah serupa dengan parti ‘perdagangan kuda’. – AP

  Caption: Kyriakos Mitsotakis semasa berucap kepada penyokong di ibu pejabat partinya di Athens, Greece, kelmarin. – AP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -