Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Parti pemerintah Kemboja memenangi pilihan raya Senat

  PHNOM PENH, 27 FEB – Parti Rakyat Kemboja yang telah lama memerintah telah memenangi kemenangan besar yang dijangka dalam pilihan raya untuk Dewan Negara negara itu, Jawatankuasa Pilihan Raya Kebangsaan telah mengesahkan.

  Jawatankuasa itu pada kelmarin mula mengeluarkan keputusan mengikut kawasan, setelah sebelum itu mengumumkan bahawa pengiraan sementara menunjukkan Parti Rakyat Kemboja memenangi 55 daripada 58 kerusi yang dipertandingkan pada Ahad. Dewan itu mempunyai 62 ahli, dengan dua senator dilantik oleh Raja Norodom Sihamoni dan dua lagi oleh Dewan Negara, iaitu dewan rendah Parlimen.

  Undian itu membuka jalan kepada Hun Sen, yang merupakan presiden parti pemerintah, untuk menjadi Presiden Senat, membolehkan beliau memegang jawatan rasmi dalam kerajaan selepas berundur tahun lalu selepas berkhidmat selama 38 tahun sebagai perdana menteri. Beliau digantikan sebagai perdana menteri oleh anaknya, Hun Manet.

  Tugas Senat sebahagian besarnya adalah upacara, memfokuskan pada langkah pengesahan yang diluluskan oleh Dewan Negara. Tetapi Presiden Senat berkhidmat sebagai ketua negara yang aktif apabila raja tiada di negara itu.

  Pengundian untuk Dewan Negara dijalankan oleh 125 ahli Dewan Negara dan 11,622 ahli majlis komun tempatan. Parti Rakyat Kemboja sangat mendominasi kedua-dua institusi.

  Ia mempunyai 120 kerusi dalam Dewan Negara, manakala parti diraja FUNCINPEC memegang lima yang lain. Dalam dua pilihan raya umum lepas, keputusan mahkamah yang kontroversi menghalang parti pembangkang paling popular daripada undi.

  Angka-angka sementara untuk Dewan Negara menunjukkan tiga kerusi pergi kepada gabungan parti pembangkang yang menggelarkan dirinya sebagai Parti Wasiat Khmer.

  Jurucakap Parti Rakyat Kemboja Sok Eysan berkata keputusan pilihan raya Senat adalah lebih baik daripada jangkaan partinya pada mulanya dan Hun Sen berkemungkinan akan dipilih sebagai Presiden Senat baharu pada April selepas Jawatankuasa Pilihan Raya Kebangsaan mengeluarkan keputusan akhir rasmi. – AP

  Hun Sen, dari Parti Rakyat Kemboja yang memerintah, menunjukkan kertas undi sebelum mengundi untuk pilihan raya senat di pusat mengundi Takhmau di wilayah Kandal, tenggara Phnom Penh, Kemboja, 25 Februari 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...