Parti pemerintah menang p’raya Korea Selatan

SEOUL, 16 APRIL – Parti pemerintah berhaluan kiri Korea Selatan memperoleh kemenangan besar dalam pilihan raya umum, dengan keputusan awal menunjukkan pandemik COVID-19 mengubah gelombang politik yang memihak kepada Presiden Moon Jae-in.

Bahkan sebelum semua kawasan pilihan raya individu diputuskan, parti Demokrat Moon berjaya mendapatkan 163 daripada 300 kerusi Ahli Dewan Nasional, iaitu majoriti mutlak.

Parti sekutunya dijangka memenangi 17 kerusi perwakilan berkadar lain dengan jumlah keseluruhan 180 kerusi.

Parti pembangkang utama, United Future Party (UFP) dan parti satelitnya diramalkan akan memperoleh 97 kerusi. Jumlah peratusan keluar mengundi adalah 66.2 peratus, lebih tinggi daripada mana-mana pilihan raya umum yang diadakan sejak 1992.

Beberapa bulan lalu, skandal penyalahgunaan kuasa dan pertumbuhan ekonomi yang perlahan mengancam presiden, dengan pengkritik menggelar pendekatan diambil terhadap Korea Utara tidak realistik walaupun Pyongyang mengabaikan moratorium ujian peluru berpandu nuklear dan balistiknya.

Lee Nak-yon, bekas perdana menteri dan calon parti pemerintah, Demokratik memegang bunga selepas kemenangan dalam pilihan raya parlimen di Seoul, Korea Selatan. Parti pemerintah Korea Selatan menang besar dalam pilihan raya yang diadakan di tengah-tengah pandemik COVID-19 itu. – AP

Tetapi langkah Korea Selatan menangani wabak COVID-19 yang pantas dan berkesan serta mengeksport kit ujian kepada sekurang-kurangnya 20 negara memberikan kelebihan kepada Moon Jae-in menjelang pilihan raya parlimen, yang sebahagian besar dilihat sebagai referendum mengenai penampilannya.

Menurut sarjana politik di Ohio State University di Amerika Syarikat, Minseon Ku, dengan tambahan kepada pendekatan ‘diplomasi COVID-19’ – seperti publisiti mengenai panggilan telefon dua hala dengan sekurang-kurangnya 20 pemimpin negara mengenai tindak balas wabak, meningkatkan keyakinan rakyat terhadap pentadbirannya.

Katanya, Moon Jae-in berhasil mengimbangi wabak itu sebagai ‘peluang’ bagi Korea Selatan untuk menyusun semula ekonominya – memanfaatkan industri ditambah dengan pengiktirafan kerana menangani wabak dengan baik, berjaya mengambil hati pengundi.

Korea Selatan adalah antara negara pertama yang mengadakan pilihan raya ketika wabak melanda, dengan rakyatnya diminta untuk menjaga jarak sosial.

Semua pengundi diwajibkan memakai penutup pelindung, memakai sarung tangan dan sarung tangan plastik, serta menjalani pemeriksaan suhu semasa tiba di pusat pengundian.

Mereka yang didapati demam ditempatkan di bilik berasingan yang dibasmi kuman selepas setiap kali digunakan. – AFP