Pasang tabir, bawa rokok antara kesalahan dicatat

Oleh Yusrin Junaidi
Gambar serahan PPDB

BELAIT, 15 SEPT – Sebanyak 57 kes yang melibatkan pelbagai kesalahan telah dicatat semasa Operasi Sepadu bagi sekatan jalan raya yang dikendalikan di Daerah Belait, semalam.

Dalam pemeriksaan ke atas kenderaan-kenderaan berkenaan, 31 kes kesalahan di bawah Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB), 19 kes di bawah Jabatan Pengangkutan Darat (JPD) dan tujuh kes di bawah Jabatan Kastam dan Eksais Diraja (JKED).

Operasi yang diketuai oleh Pegawai Siasatan Lalulintas Daerah Polis Belait, Timbalan Penguasa Polis Alvin Goh itu melibatkan keanggotaan dan ahli dari Balai Polis Kuala Belait dan Seria, Jabatan Siasatan dan Kawalan Lalulintas (JSKLL), PPDB serta agensi-agensi penguatkuasa undang-undang yang terdiri daripada JPD, JKED, serta Biro Kawalan Narkotik (BKN).

Antara kesalahan yang didapati semasa operasi itu termasuk lesen memandu mansuh, kenderaan diubahsuai, memasang tabir, tayar tidak layak digunakan (keluar benang), membawa barang tegahan (rokok) dan beberapa jenis kesalahan lagi.

Dengan adanya operasi itu, ia dapat meningkatkan disiplin masyarakat sebagai pengguna jalan raya dalam sama-sama menjalankan tanggungjawab dan memastikan undang-undang yang diperuntukkan ke atas agensi-agensi yang terlibat dilaksanakan dan dipatuhi.

Sehubungan itu, dalam keadaan cuaca yang tidak menentu di negara ini, PPDB menasihatkan kepada orang ramai khususnya pengguna jalan raya agar sentiasa memastikan kenderaan yang dipandu sentiasa dalam keadaan baik dan selamat untuk dipandu.

Operasi Sepadu yang dijalankan di Daerah Belait, kelmarin.