Monday, March 27, 2023
21.9 C
Brunei

-

Pasangan tempatan dilepas tanpa dibebaskan

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 MAC – Pihak pendakwaan hari ini telah memfailkan nolle prosequi terhadap kes pembunuhan membabitkan pasangan tempatan yang dikaitkan dengan kematian seorang wanita warga Indonesia di Kuala Belait.

Majistret Kanan, Azrimah Abdul Rahman kemudiannya melepaskan Hassan bin Yussof dan Rosnani binti Tanga berikutan permohonan Timbalan Pendakwa Raya, Rozaimah Abdul Rahman, yang membawa kepada pelepasan namun bukan pembebasan.

Mahkamah juga melepaskan bon jaminan defendan berikutan permohonan yang dibuat oleh peguam bela Roy Prabhakaran dan Kamal Shaari dari Tetuan Yusof Halim & Partners yang menghendakinya.

Terdahulu, defendan didakwa membunuh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, melibatkan seorang wanita berusia 37 tahun yang ditemui tidak sedarkan diri dalam keadaan berlumuran darah di sebuah rumah di STKRJ Kampung Mumong, Jalan Derma Wangsa, Kuala Belait, antara 6 pagi dan 8 pagi pada 10 Oktober 2020.

Dalam kes itu, defendan telah secara individu diberikan jaminan berjumlah $100,000 atau dua penjamin tempatan dengan syarat.

Analisis forensik juga telah dijalankan untuk mengumpul bukti bagi kes tersebut.

Artikel sebelum iniElla padam foto IG
Artikel seterusnyaFABD meterai perjanjian tajaan
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -