Monday, March 4, 2024
29.9 C
Brunei

  -

  Pasaran Asia bercampur, dengan kebanyakan ditutup semasa cuti

  BANGKOK, 12 FEB – Saham Asia bercampur-campur pada hari ini, dengan kebanyakan pasaran serantau ditutup untuk cuti, manakala niaga hadapan Amerika Syarikat (AS) mengenepi lebih rendah selepas S&P 500 berakhir minggu lepas melebihi 5,000.

  S&P/ASX 200 Australia susut 0.3 peratus kepada 7,621.10 dan Sensex di India mengenepi 0.1 peratus lebih tinggi, kepada 71,647.74. SET Thailand naik 0.1 peratus dan di Jakarta, penanda aras meningkat 0.6 peratus menjelang pilihan raya yang akan diadakan pada hari Rabu.

  Dengan pasaran tanah besar China ditutup untuk minggu ini untuk Tahun Baru Imlek, terdapat kekurangan berita bergerak pasaran. Pasaran Tokyo juga ditutup hari ini, untuk cuti sehari.

  Minggu ini akan membawa kemas kini penting dari Amerika Syarikat mengenai jangkaan inflasi pengguna. Jepun dijangka mengumumkan pertumbuhan KDNK bagi suku terakhir 2023 pada hari Khamis.

  Data harga AS mungkin tidak mempunyai kesan besar ke atas dasar monetari, “Namun, berita baiknya ialah inflasi AS mungkin menurun pada awal tahun, mengukuhkan jangkaan bahawa Rizab Persekutuan mungkin mempertimbangkan pemotongan kadar faedah pada bulan-bulan akan datang,” Stephen Innes dari Pengurusan Aset SPI berkata dalam ulasan.

  Pada hari Jumaat, S&P 500 meningkat 0.6 peratus, berakhir di atas 5,000 buat kali pertama, pada 5,026.61. Ia adalah rekod ke-10 dalam tempoh kurang sebulan untuk indeks itu, yang menutup minggu kemenangan ke-14 dalam 15 terakhir untuk meneruskan permainan yang bermula sekitar Halloween.

  Komposit Nasdaq melonjak 1.2 peratus untuk menarik dalam 0.4 peratus daripada paras tertinggi sepanjang masanya, yang ditetapkan pada 2021. Ia ditutup pada 15,990.66.

  Purata Perindustrian Dow Jones adalah ketinggalan, susut 0.1 peratus kepada 38,749 sehari selepas ia mencatat rekod.

  Perhimpunan Wall Street telah didorong oleh harapan bahawa inflasi yang menyejukkan akan menyebabkan Rizab Persekutuan mengurangkan tekanan dengan mengurangkan kadar faedah. – AP

  Seseorang melihat papan saham elektronik yang menunjukkan indeks Nikkei 225 Jepun di firma sekuriti di Tokyo, pada 17 Januari 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pembukaan pangkalan strategik bantu pantau operasi

  NEW DELHI, 3 MAC – Tentera laut India berkata ia sedang mengukuhkan pasukan di pulau-pulau yang ‘penting dari segi strategik’ yang berhampiran Maldives, dengan...