Thursday, February 22, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Pasaran tanglung terjejas akibat harga komoditi

  YANGON – Perayaan cahaya Myanmar semakin hampir, pembuat tanglung di Yangon menyaksikan permintaan rendah bagi produk mereka berbanding tahun-tahun sebelumnya.

  “Penjualan tanglung hiasan menurun pada musim ini,” kata Nyein Chan, yang membuat dan menjual tanglung pada musim tahunan sejak kecil, merujuk kepada festival cahaya yang jatuh pada pertengahan Oktober.

  Semasa menunggu pelanggan di kedainya di pasar tanglung Kyimyindaing di Yangon, pembuat tanglung berusia 34 tahun itu berkata produk buatan tangan berwarna-warninya telah menarik minat orang yang lalu-lalang memandangkan perayaan semakin hampir.

  Bagaimanapun, jualan tahun ini merosot berikutan harga komoditi yang lebih tinggi, termasuk harga bahan mentah yang lebih tinggi untuk membuat tanglung.

  Harga semua komoditi, terutamanya yang diimport, meningkat dengan ketara berbanding harga tahun lepas, apabila mata wang Myanmar Kyat menurunkan nilai kira-kira 28 peratus berbanding dolar Amerika Syarikat sepanjang tahun, data menunjukkan.

  Seorang wanita membuat tanglung tradisional untuk perayaan pencahayaan Thadingyut di Yangon, Myanmar. – Xinhua

  “Memandangkan tanglung bukan perkara penting seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal, orang biasa tidak lagi membeli tanglung tahun ini kerana mereka berdepan kesukaran untuk menampung kehidupan di tengah-tengah kenaikan harga makanan,” kata Nyein Chan.

  Walaupun harga bahan mentah lebih tinggi, pembuat tanglung tidak menaikkan harga tanglung tahun ini, kata Thanda Oo, seorang pembuat tanglung.

  “Kami terus membuat dan menjual tanglung untuk mengekalkan perniagaan yang diwarisi daripada nenek moyang saya.”

  Menggunakan buluh sebagai salah satu bahan mentah utama, tanglung buatan tangan tradisional Myanmar terdapat dalam pelbagai jenis dan reka bentuk. Pada asasnya, buluh dipotong dan dibentuk mengikut bentuk yang dipilih.

  “Tanglung yang diimport masuk ke pasaran Myanmar beberapa tahun lalu, tetapi kebanyakan orang masih memilih tanglung buatan tempatan,” kata Thanda Oo, ia adalah galakan yang hebat untuk mereka.

  Memilih reka bentuk lampu gantung di sebuah kedai, Eaint Hmu Khin, seorang kakita-ngan syarikat berusia 28 tahun, memberitahu Xinhua bahawa dia telah datang ke bazar untuk membeli tanglung gantung untuk hiasan pejabat.

  “Tanglung buatan tangan tempatan lebih tradisional, dan lebih sesuai dengan perayaan pencahayaan Thadingyut tradisional Myanmar,” katanya, “Oleh itu, kami memilih untuk membeli tanglung buatan tangan tempatan.”

  U Tun, lelaki berusia 60 tahun yang bersiar-siar di pasar tanglung bersama cucunya, memutuskan untuk membeli tanglung mainan untuk cucunya daripada menggantung tanglung tahun ini.

  Tanglung mainan berperanan sebagai perangsang pasaran, menyasarkan kanak-kanak. Ia dibuat menyerupai arnab, ayam jantan, ikan, burung merak, kapal terbang, bas dan bentuk lain dengan kertas berwarna-warni.

  Pesta pencahayaan Thadingyut tradisional Myanmar akan bermula dari Ahad hingga Selasa tahun ini.

  Perayaan pencahayaan adalah perayaan kedua popular Myanmar selepas perayaan air tradisional Thingyan.

  Semasa perayaan pencahayaan, penganut Buddha menggantung tanglung di rumah, tempat kerja dan jalan untuk hiasan, dan kanak-kanak bermain dengan tanglung mainan di jalanan. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China kutuk lawatan delegasi AS ke Taiwan sebagai ‘campur tangan’

  BEIJING, 22 FEB - China pada hari ini mengecam lawatan delegasi Amerika Syarikat (AS) ke Taiwan sebagai ‘campur tangan’, selepas pengerusi jawatankuasa Dewan Perwakilan...